Afganistan: prihodek od opija poskočil za 133 odstotkov

Po podatkih Združenih narodov se je prihodek od proizvodnje opija v Afganistanu lani povečal na okoli 1,4 milijarde dolarjev.

Objavljeno
13. januar 2012 14.46
Posodobljeno
13. januar 2012 14.50
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kabul − Ta vsota predstavlja približno desetino afganistankega bruto družbenega proizvoda (BDP), v svojem najnovejšem poročilu ugotavlja Urad Združenih narodov za boj proti mamilom in kriminalu (UNODC).

Po podatkih UNODC je višji prihodek mogoče pripisati predvsem bolezni, ki je prizadela makove rastline in leta 2010 uničila večino pridelka. Donos se je v letu 2011 izboljšal, vendar so cene še naprej ostale visoke, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Opij je pomemben del afganistanskega gospodarstva. Prav tako pa predstavlja pomemben vir financiranja upora in spodbujanja korupcije,« ugotavlja direktor agencije ZN s sedežem na Dunaju Juri Fedotov. Ob tem je pozval še k večji zavezanosti tako Afganistana kot mednarodnih partnerjev, da bi ta trend obrnili.

Afganistan proizvede približno 90 odstotkov opija na svetu, največ pa ga pridelajo na nemirnem jugu države, dodaja STA. Večina kmetov, ki so bili vključeni v poročilo, je sicer pojasnila, da so se za pridelavo maka odločili predvsem zaradi visokih cen, ki jih dosega opij, v primerjavi z na primer pridelavo žita.