Afganistan ZDA obtožuje zlorab v centru za pridržanje

Ameriški vojaki so zlorabljali osumljence, je ugotovila posebna afganistanska komisija.

Objavljeno
08. januar 2012 17.32
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Kabul - Člani komisije so pozvali k izpustitvi vseh pripornikov, ki so zaprti brez dokazov, ter podprli zahtevo predsednika Hamida Karzaja, da ZDA nadzor nad vsemi zapori predajo afganistanskim silam, piše Slovenska tiskovna agencija.

V poročilu, ki so ga oblasti objavile v soboto, komisija izpostavlja primere mučenja, pretepanja in drugih zlorab v delu zapora Bagram, ki je pod ameriškim nadzorom, poročajo tuje tiskovne agencije. A vendarle je poročilo, ki so ga izročili medijem, precej ohlapno in ne razkriva veliko podrobnosti o obtožbah zapornikov v ustanovi, ki jo pogosto imenujejo "afganistanski Guantanamo".

"Pri obisku zapora Bagram so se nekateri zaporniki pritožili, da so jih mučili," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predsednik komisije Gul Rahman Kazi. Zaporniki so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP potožili tudi, da so bili zaprti po izteku kazni, izpostavili so mraz in temo v zaporu in ponižujoče preglede, pri katerih so jim slačili obleko.

Preiskovalna komisija je obiskala tudi dele zapora, ki jih vodijo afganistanske oblasti. Tam je bilo pritožb o zlorabah manj, je pojasnil Kazi. Dodal pa je, da obstoj zaporov, ki jih vodijo tujci, na ozemlju Afganistana "absolutno" ni v skladu z afganistansko ustavo.

Predstavnica ameriškega State Departmenta Victoria Nuland je sicer poudarila, da ZDA vse obtožbe jemljejo zelo resno. Tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva v Afganistanu Gavin Sundwall pa je zatrdil, da bodo vse obtožbe preiskali.

Karzaj je ZDA v četrtek pozval, naj Afganistancem predajo nadzor nad centrom za pridržanje, ki se nahaja v zračnem oporišču Bagram, obenem pa naj jim izročijo vse afganistanske državljane, ki so še v rokah mednarodnih koalicijski sil v Afganistanu.

ZDA so se na drugi strani zavzele za "odgovorno" ravnanje. Po navedbah Američanov naj bi se državi o tej temi dogovarjali že nekaj časa, nenadna zahteva Karzaja po predaji nadzora pa je mnoge presenetila.

V ameriškem oporišču Bagram severno od Kabula se nahaja znani center za pridržanje Parvan, ki ga skupno upravljajo afganistanske oblasti in ameriška vojska. Koliko pomembnih zapornikov je zaprtih v njem, ni znano. Po trditvah skupin za človekove pravice so bili zaporniki tam deležni groženj in zlorab, še poroča STA.