Afriška unija o suši: Čas je za dejanja, ne besede

Aktivisti upajo na vsaj 30 milijonov dolarjev afriške pomoči za žrtve suše na Afriškem rogu.

Objavljeno
25. avgust 2011 10.36
Posodobljeno
25. avgust 2011 10.48
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Addis Abab - V etiopijski prestolnici se bodo danes srečali predstavniki članic Afriške unije, ki bodo razpravljali o takojšnji finančni pomoči 12 milijonom ljudem. Združeni narodi, ki so v več delih Somalije razglasili lakoto, opozarjajo, da bi za prvo pomoč prebivalci Afriškega roga potrebovali vsaj še dve milijardi dolarjev. A pomoč v dele Etiopije, Kenije, Somalije in Džubutija prihaja prepočasi. Več tisoč ljudi je že umrlo, številnim, predvsem otrokom, zaradi podhranjenosti grozi smrt.

Kot poroča BBC, številni kritizirajo afriške države, češ da so se na hudo humanitarno krizo odzvale prepočasi. Afriška unija je namreč že obljubila 500 milijonov dolarjev pomoči, a so doslej humanitarno pomoč nakazale le redke članice AU.

Afriška humanitarna organizacija Africans Act 4 Africa tako opozarja, da bodo vlade svojo zavzetost za reševanje krize dokazale le, če nemudoma nakažejo 30 milijonov humanitarne pomoči. »Če resnično verjamemo v slogan Afriška rešitev za afriški problem, moramo to tudi jasno pokazati. Ne le z besedami, ampak tudi dejanji. Zagotoviti moramo, da današnja donatorska konferenca AU ne bo spet tipično srečanje voditeljev, ki za potovanje in protokolarne zadeve trošijo veliko denarja,« se zapisali v organizacija Africans Act 4 Africa. Dodali so še, da Afričani od svojih vlad zahtevajo odločne in jasne ukrepe, s katerimi bodo rešile življenja.

Najhujša suša v zadnjih nekaj desetletjih je z domov pregnala več sto tisoč ljudi, ki so ostali brez živine in pridelkov. Med najhuje prizadetimi je Somalija, od koder se zgrinjajo množice beguncev in iščejo zatočišča v begunskih taboriščih v Etiopiji in Keniji.