Afriška unija po ofenzivi upornikov suspendirala Srednjeafriško republiko

Vodja upornikov se je razglasil za predsednika, a obljubil, da ne bo razpustil vlade narodne enotnosti.

Objavljeno
25. marec 2013 14.25
CENTRAFRICA-UNREST-FILES
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bangui − Razmere v Srednjeafriški republiki se znova zaostrujejo. Potem ko so uporniki skupine Seleka pretekli konec tedna izvedli bliskovito ofenzivo in zavzeli prestolnico Bangui, od koder je še pred njihovim prihodom pobegnil predsednik François Bozizé, je Afriška unija državo danes suspendirala iz svojih vrst, sklenila pa je tudi, da bo uvedla sankcije, prepovedala potovanja in zamrznila premoženje voditeljev uporniške skupine.

Glavni med njimi − Michel Djotodia − se je pozno sinoči sicer razglasil za predsednika, a hkrati obljubil, da v skladu z januarja sprejetim mirovnim sporazumom ne bo razpustil vlade narodne enotnosti. Kot je po poročanju Al Džazire sporočil njegov predstavnik Eric Massi, bo prišlo le do manjših menjav v kabinetu.

Vlado narodne enotnosti, o kateri so se sprte strani dogovorile pred dobrima dvema mesecema, sicer sestavljajo uporniki, pripadniki politične opozicije in privrženci predsednika Bozizéja. Slednjega uporniki obtožujejo, da je kršil mirovni sporazum, zato so preplavili prestolnico. Bozizé je po poročanju Al Džazire pred njimi menda pobegnil v Demokratično republiko Kongo, kar pa tam zanikajo.

Prebivalci Banguija so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP prihod upornikov sprva pozdravili, a se je njihov optimizem kmalu umaknil strahu, potem ko so oborožene tolpe začele pleniti mesto. Uporniki sicer zagotavljajo, da je prestolnica pod njihovim nadzorom mirna, a priznavajo, da jih čaka veliko dela, saj morajo plenjenje preprečiti.

Poleg tega pa se tudi spopadi še niso umirili. Kot je danes sporočil južnoafriški predsednik Jacob Zuma, je bilo v spopadih z uporniško skupino Seleka na obrobju Banguija ubitih 13, ranjenih pa 27 južnoafriških vojakov. Dogodek je po poročanju Al Džazire sprožil številna vprašanja o prihodnosti 200-članske vojaške misije, ki jo je Južna Afrika v Srednjeafriško republiko poslala januarja, da bi nudila podporo vladnim silam, a kot je sporočil predsednik Zuma, Južna Afrika svojih vojakov zaenkrat ne namerava umakniti.