Afriški priseljenci nadaljujejo s protestom

Več kot 10.000 nezakonitih afriških priseljencev v Izraelu zahteva priznanje statusa beguncev.

Objavljeno
08. januar 2014 18.37
Mideast Israel African Migrants
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Jeruzalem - Več kot 10.000 nezakonitih afriških priseljencev v Izraelu je danes četrti dan nadaljevalo protest proti izraelski migracijski politiki in zahtevalo priznanje statusa beguncev. Danes so se podali v Jeruzalem, kjer so protestirali pred poslopjem parlamenta. Demonstracije so bile znova mirne.

»Smo begunci, potrebujemo zaščito,« so v Jeruzalemu vzklikali demonstranti. V prestolnico so jih iz Tel Aviva prepeljali z več kot sto avtobusi. S sabo so prinesli pismo, naslovljeno na izraelsko vlado, ki pa so ga nameravali predati parlamentu.

Predsednica parlamenta Juli Edelstein je sicer štirim voditeljem protestnikov preprečila vstop v poslopje. Kot so iz njenega urada sporočili kasneje, se je želela izogniti provokacijam, ki bi lahko vodile v nasilje.

Več kot deset tisoč afriških priseljencev, največ iz Eritreje in Sudana, demonstrira že od nedelje. Med drugim so protestirali pred veleposlaništvi zahodnih držav v Tel Avivu ter obiskali prostore visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v omenjenem mestu.

V Izraelu je okoli 52.000 nezakonitih afriških priseljencev, ki se jim je v državo večinoma uspelo pritihotapiti prek puščavske meje Izraela z Egiptom. Na tej meji je sicer Izrael lani postavil tehnološko napredno ograjo, ki naj bi mu pomagala zadržati naval priseljencev.

Premier Benjamin Netanjahu je zagotovil, da demonstracije ne bodo spremenile trdega odnosa njegove vlade do prosilcev za azil. »Prav tako kot nam je uspelo blokirati nezakonite infiltracije zahvaljujoč varnostni ograji, smo odločeni poslati nazaj tiste, ki jim je uspelo priti, preden je bila meja zaprta,« je v ponedeljek povedal članom svoje stranke Likud.

V skladu z zakonodajo, sprejeto prejšnji mesec, lahko izraelske oblasti nezakonite priseljence pridržijo tudi do leto dni brez sojenja. Vlada je ob tem odprla sporni novi center za pridržanje tistih migrantov, ki naj bi kršili javni red.

Izrael poudarja, da so migranti pridržani, ker nezakonito prestopijo mejo ter nato nezakonito bivajo in delajo v državi. Migrantom, ki se prostovoljno vrnejo v svojo domovino, ponujajo nagrado v višini več sto dolarjev.