AI: EU je sirske begunce pustila na cedilu

EU bi se morala sramovati zaradi simboličnega števila sirskih beguncev, ki so jih pripravljene sprejeti njene članice.

Objavljeno
13. december 2013 10.39
LEBANON-SYRIA-CONFLICT-REFUGEES-WEATHER
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
London − S prihodom zime, ki bo po napovedih vremenoslovcev na Bližnjem vzhodu letos ena najhujših v zadnjem stoletju, se močno slabšajo bivalne razmere milijonov beguncev, ki jih je dobri dve leti in pol trajajoči konflikt v Siriji pregnal z domov.

Zima je prav ta teden pokazala zobe − vzhodno Sredozemlje in Bližnji vzhod je namreč zajelo neurje s snegom in ledenim dežjem. Mraz je po poročanju tujih tiskovnih agencij v Siriji že zahteval dve življenji, poleg tega pa je močno otežil življenja beguncev. Sirska opozicijska koalicija je zaradi dramatičnih razmer mednarodne nevladne organizacije že pozvala k nujni pomoči, s katero bi Sirce tako v domovini kot v sosednjih državah zaščitili pred ledenim mrazom. Zimske razmere na območju poleg tega ovirajo tudi dostavo humanitarne pomoči, ki poteka pod nadzorom Združenih narodov.

AI: EU je sirske begunce pustila na cedilu

V luči zaostrovanja razmer v Siriji in njenih sosedah je organizacija za človekove pravice Amnesty International sporočila, da bi se morali evropski voditelji sramovati zaradi simboličnega števila sirskih beguncev, ki so jih pripravljene sprejeti članice Evropske unije.

Po navedbah agencije AFP je za azil v Evropi doslej zaprosilo okoli 55.000 sirskih beguncev, ki pa jih namerava sprejeti le deset članic osemindvajseterice, pa še te bi jih namestile le 12.000. Združeni narodi so evropske države sicer pozvali, naj do konca leta 2014 sprejmejo do 30.000 sirskih beguncev.

Največji del beguncev bo med evropskimi državami v prihodnje sprejela Nemčija, ki jih je po poročanju AFP na svojih tleh že namestila tisoč, še 9000 pa jih namerava sprejeti v prihodnje. Francija je ponudila 500 mest, Španija pa 30. Največ beguncev doslej pa je sicer sprejela Švedska − prva članica EU, ki je sirskim beguncem ponudila stalno namestitev −, v kateri je v zadnjih dveh letih zavetje poiskalo več kot 14.000 beguncev iz Sirije.

»EU je zabeležila sramoten neuspeh pri svoji vlogi zagotavljanja varnega zavetja beguncem, ki so izgubili vse, razen svojih življenj,« je sporočil generalni sekretar Amnesty International Salil Shetty. Kot je dodal, je število tistih, ki jih namerava sprejeti EU, vredno pomilovanja, in evropske voditelje pozval, naj odprejo svoje meje, beguncem zagotovijo varen prehod in se vzdržijo nezakonitih politik odvračanja, ki jih trenutno uporabljajo, da bi beguncem preprečile vstop na kontinent (evropska komisija je na primer za krepitev nadzora na mejah zagotovila 228 milijonov evrov).

Amnesty tudi trdi, da majhne možnosti odobritve azila begunce silijo k temu, da tvegajo svoja življenja in se podajajo na nevarno pot prek morja. Poleg tega so tisti, ki le dosežejo Evropo, pogosto podvrženi slabemu ravnanju. »V dveh od glavnih vstopnih točk v EU, Bolgariji in Grčiji, so begunci iz Sirije soočajo s slabim ravnanjem, med drugim tudi odvračevalnimi operacijami ob grški obali, ki ogrožajo njihova življenja, in večtedenskimi pripori v slabih pogojih v Bolgariji,« opozarja AI.