AI: Število usmrtitev raste

Po podatkih AI so lani usmrtili najmanj 676 ljudi, pri čemer pa organizacija ni upoštevala eksekucij na Kitajskem.

Objavljeno
27. marec 2012 15.28
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
London − Organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) s sedežem v Londonu je objavila svoje vsakoletno poročilo o izrečenih smrtnih kaznih in usmrtitvah po svetu, v katerem ugotavlja, da se je število usmrtitev v državah, ki še izvajajo smrtno kazen, lani močno povečalo. Po podatkih AI so lani tako usmrtili najmanj 676 ljudi, pri čemer pa organizacija ni upoštevala eksekucij na Kitajskem, kjer vsako leto usmrtijo tisoče ljudi.

Porast števila usmrtitev gre pripisati predvsem trem bližnjevzhodnim državam. Čeprav se je skupno število izrečenih smrtnih kazni lani v primerjavi z letom 2010 zmanjšalo za tretjino, se je število dejansko izvršenih usmrtitev zaradi Irana, Iraka in Saudske Arabije namreč povečalo za skoraj polovico.

V Iranu so tako lani usmrtili najmanj 360 ljudi, med njimi tri četrtine zaradi prestopkov, povezanih s prepovedanimi drogami, medtem ko so jih še leto pred tem 252. AI iz Irana poroča tudi o vsaj 274 nepotrjenih ali celo skrivnih usmrtitvah, najmanj trije ljudje, ki jih je dal usmrtiti Teheran, pa so bili, ko so zakrivili svoje prekrške, mlajši od 18 let.

Med zločini, zaradi katerih so v različnih državah izrekali smrtne obsodbe ali izvajali usmrtitve, so bili med drugim prešuštvo, sodomija, odpadništvo in »sovraštvo do Boga« v Iranu, bogoskrunstvo v Pakistanu, čarovništvo v Saudski Arabiji in prekupčevanje s človeškimi kostmi v Republiki Kongo. Po vsem svetu so obsojene na smrt usmrtili z različnimi metodami − z obglavljanjem, obešanjem, smrtonosno injekcijo in streljanjem.

AI ne izgublja upanja

Kljub temu, da število usmrtitev raste, je najhujšo možno kazen lani uporabilo manj držav. Lani je smrtno kazen tako uporabilo 20 držav, v primerjavi s 23 leto pred tem in 31 pred desetletjem. Konec leta 2011 je bilo na smrt tako obsojenih okoli 18.750 ljudi, v primerjavi z 17.833, kot jih je bilo na smrt obsojenih konec leta 2010.

Čeprav je arabska pomlad leta 2011 spremenila politično pokrajino v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, upanje, da bo to vplivalo na odnos do smrtne kazni še ni izpolnjeno, so sporočili iz AI. Generalni sekretar organizacije Salil Shetty je kljub temu optimističen. »Celo med majhno skupino držav, ki so leta 2011 izvajale smrtno kazen, postopoma opažamo napredek,« pravi. »Gre za majhne korake, toda takšne poteze so v preteklosti privedle do ukinitve smrtne kazni. To se ne bo zgodilo čez noč, a odločeni smo, da bomo doživeli dan, ko bo smrtna kazen postala del zgodovine,« dodaja.

Po podatkih organizacije Amnesty International je smrtno kazen do zdaj ukinilo 96 držav, 35 držav pa jo je ukinilo v praksi, saj v njih v zadnjem desetletju niso izvedli usmrtitev.