Aktivisti Greenpeacea vdrli v francosko jedrsko elektrarno

Politiki priznavajo, da je za varnost jedrskih objektov slabo poskrbljeno, a menijo, da je bilo dejanje aktivistov neodgovorno.

pon, 05.12.2011, 11:26; spremenjen: 17:20

Pariz - Aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace so krog šeste ure zjutraj vdrli v francosko jedrsko elektrarno, ki leži 95 kilometrov jugovzhodno od Pariza v občini Nogent-sur-Seine. Še preden je policija sedem od devetih okoljevarstvenikov aretirala, jim je na eno izmed kupol dveh rektorjev uspelo razobesiti transparent z napisom »Varna jedrska energija ne obstaja«.

Kot so francoski aktivisti zapisali na svoji spletni strani, so s svojo akcijo razkrili pomanjkljivosti francoskih jedrskih elektrarn. »Navadnim aktivistom, s povsem miroljubnimi nameni, je z malo truda uspelo doseči srce jedrske elektrarne. Zakaj? Kako? Zato, ker je obstoječe varovanje elektrarne pomanjkljivo,« so zapisali. To je povedala tudi Greenpeacova strokovnjakinja za jedrsko energijo Sophia Majnoni, ki je pred elektrarno dejala, da so se aktivisti v približno 15 minutah prebili do prostora z jedrskim gorivom.

Iz francoske policije so sporočili, da so aktivisti najverjetneje poskušali vstopiti tudi v jedrsko elektrarno v občini Blaye in jedrski raziskovalni center v Caradachu, ki ležita na jugovzhodu države. Na obeh lokacijah so namreč našli Greenpeaceove transparente in lestve.

Da aktivistom ni uspelo vdreti še v druge jedrske elektrarne po državi, so sporočili tudi iz energetske družbe Electricite de France (EDF), ki upravlja z elektrarno v Nogent-sur-Seinu. Predstavnik družbe Dominique Miniere je na tiskovni konferenci poskušal nekoliko omiliti sporočilo okoljevarstvenikov, da za varnost jedrskih reaktorjev ni dovolj dobro poskrbljeno. Kot je povedal, so varnostniki deveterico spremljali vse od vstopa v zgradbo. »Takoj smo opazili, da niso oboroženi ... z ljudmi, katerih nameni so miroljubni, moraš ravnati mirno,« je povedal Miniere in dodal, da deveterica ni prestopila praga strogo varovanih prostorov. »Tega incidenta ne smemo prenapihniti,« je še opozoril. Tudi iz notranjega ministrstva so sporočili, da zdravje javnosti ni bilo nikoli ogroženo.

Neodgovorno opozorilo

Henri Guaino, svetovalec francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, je Greenpeaceovo dejanje označil za neodgovorno. »Ne moremo dopustiti, da kdor koli tako zlahka vdre v jedrski objekt,« je povedal in dodal, da se iz dejanja okoljevarstvenikov da tudi nekaj naučiti. »Premisliti moramo o varnosti naših jedrskih elektrarn. Iz tega moramo potegniti nekakšen zaključek,« je povedal. Medtem ko je večina politikov dejanje aktivistov grajala, pa se je vodja francoske stranke zelenih Cecile Duflot aretiranim okoljevarstvenikom zahvalila za njihov brezplačni prikaz pomanjkljivosti varovanja jedrskih elektrarn. »Vlada in odgovorni za jedrsko varnost bodo morali grožnjo terorističnega napada naposled vzeti resno,« je povedala.

Incident se je zgodil v času, ko po jedrski katastrofiv Fukušimi številni vse bolj dvomijo o varnosti jedrske energije. V Franciji deluje 58 jedrskih reaktorjev, ki državi zagotavljajo 75 odstotkov vse potrebne energije, energetska varnost pa je v času pred bližajočimi predsedniškimi volitvami postala tudi vroča politična tema. Nekdanji voditelj socialistične stranke François Holland je že obljubil, da bo ob morebitni zmagi na volitvah do leta 2025 odvisnost Francije od jedrske energije poskušal zmanjšati za polovico. Temu nasprotuje francoska vlada, ki socialistom očita, da si s spodkopavanjem energetske industrije poskušajo priboriti naklonjenost zelene stranke.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se