Aktivisti Greenpeacea vdrli v francosko jedrsko elektrarno

Politiki priznavajo, da je za varnost jedrskih objektov slabo poskrbljeno, a menijo, da je bilo dejanje aktivistov neodgovorno.

Objavljeno
05. december 2011 10.01
Posodobljeno
05. december 2011 10.26
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Pariz - Aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace so krog šeste ure zjutraj vdrli v francosko jedrsko elektrarno, ki leži 95 kilometrov jugovzhodno od Pariza v občini Nogent-sur-Seine. Še preden je policija sedem od devetih okoljevarstvenikov aretirala, jim je na eno izmed kupol dveh rektorjev uspelo razobesiti transparent z napisom »Varna jedrska energija ne obstaja«.

Kot so francoski aktivisti zapisali na svoji spletni strani, so s svojo akcijo razkrili pomanjkljivosti francoskih jedrskih elektrarn. »Navadnim aktivistom, s povsem miroljubnimi nameni, je z malo truda uspelo doseči srce jedrske elektrarne. Zakaj? Kako? Zato, ker je obstoječe varovanje elektrarne pomanjkljivo,« so zapisali. To je povedala tudi Greenpeacova strokovnjakinja za jedrsko energijo Sophia Majnoni, ki je pred elektrarno dejala, da so se aktivisti v približno 15 minutah prebili do prostora z jedrskim gorivom.

Iz francoske policije so sporočili, da so aktivisti najverjetneje poskušali vstopiti tudi v jedrsko elektrarno v občini Blaye in jedrski raziskovalni center v Caradachu, ki ležita na jugovzhodu države. Na obeh lokacijah so namreč našli Greenpeaceove transparente in lestve.

Da aktivistom ni uspelo vdreti še v druge jedrske elektrarne po državi, so sporočili tudi iz energetske družbe Electricite de France (EDF), ki upravlja z elektrarno v Nogent-sur-Seinu. Predstavnik družbe Dominique Miniere je na tiskovni konferenci poskušal nekoliko omiliti sporočilo okoljevarstvenikov, da za varnost jedrskih reaktorjev ni dovolj dobro poskrbljeno. Kot je povedal, so varnostniki deveterico spremljali vse od vstopa v zgradbo. »Takoj smo opazili, da niso oboroženi ... z ljudmi, katerih nameni so miroljubni, moraš ravnati mirno,« je povedal Miniere in dodal, da deveterica ni prestopila praga strogo varovanih prostorov. »Tega incidenta ne smemo prenapihniti,« je še opozoril. Tudi iz notranjega ministrstva so sporočili, da zdravje javnosti ni bilo nikoli ogroženo.

Neodgovorno opozorilo

Henri Guaino, svetovalec francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, je Greenpeaceovo dejanje označil za neodgovorno. »Ne moremo dopustiti, da kdor koli tako zlahka vdre v jedrski objekt,« je povedal in dodal, da se iz dejanja okoljevarstvenikov da tudi nekaj naučiti. »Premisliti moramo o varnosti naših jedrskih elektrarn. Iz tega moramo potegniti nekakšen zaključek,« je povedal. Medtem ko je večina politikov dejanje aktivistov grajala, pa se je vodja francoske stranke zelenih Cecile Duflot aretiranim okoljevarstvenikom zahvalila za njihov brezplačni prikaz pomanjkljivosti varovanja jedrskih elektrarn. »Vlada in odgovorni za jedrsko varnost bodo morali grožnjo terorističnega napada naposled vzeti resno,« je povedala.

Incident se je zgodil v času, ko po jedrski katastrofiv Fukušimi številni vse bolj dvomijo o varnosti jedrske energije. V Franciji deluje 58 jedrskih reaktorjev, ki državi zagotavljajo 75 odstotkov vse potrebne energije, energetska varnost pa je v času pred bližajočimi predsedniškimi volitvami postala tudi vroča politična tema. Nekdanji voditelj socialistične stranke François Holland je že obljubil, da bo ob morebitni zmagi na volitvah do leta 2025 odvisnost Francije od jedrske energije poskušal zmanjšati za polovico. Temu nasprotuje francoska vlada, ki socialistom očita, da si s spodkopavanjem energetske industrije poskušajo priboriti naklonjenost zelene stranke.