Al Asad oblikoval novo sirsko vlado

Sirski predsednik je sredi krvave krize izdal odlok, s katerim je oblikoval novo vlado.

Objavljeno
23. junij 2012 16.34
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Damask - Sirski predsednik Bašar al Asad je sredi krvave krize, ki že 15 mesecev pretresa državo, izdal odlok, s katerim je oblikoval novo vlado.

Novo vlado, ki jo bo vodil zvest član al Asadove stranke Baas Rijad Farid Hidžab, je Sirija dobila po parlamentarnih volitvah 7. maja, po poročanju tujih tiskovnih agencij povzema Slovenska tiskovna agencija.

Sporne volitve sredi nasilja so potekale ob bojkotu opozicije, sicer pa parlament v Siriji v veliki meri zgolj potrjuje odločitve predsednika oz. njegovih svetovalcev.

Al Asad je po majskih volitvah obljubil, da bo nova vlada bolj odprta tudi za politike iz drugih strank. A imenovanje Hidžaba, nekdanjega ministra za kmetijstvo, je to obljubo postavilo pod vprašaj.

V novi vladi tudi ni sprememb na ključnih ministrstvih, kot so resorji za zunanje zadeve, obrambo in notranje zadeve. Zunanji minister tako ostaja Valid al Mualem.

Je pa al Asad vzpostavil nekaj novih ministrstev, vključno z ministrstvi za notranjo trgovino, zaščito potrošnikov, zunanje gospodarstvo in trgovino ter razvoj gradbeništva.

V državi se medtem nadaljuje nasilje..