Albanci protestirajo proti aretacijam

Da so za grozovit umor osumljeni člani radikalne islamistične skupine le žrtveno jagnje, meni tudi večina Makedoncev.

Objavljeno
11. maj 2012 22.18
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Skupni interes Makedoncev in Albancev po petkratnem umoru blizu umetnega jezera v bližini vasi Smiljkovci je, da grozoviti zločin ne bi povzročil nestabilnosti Makedonije. Kljub temu je danes več tisoč Albancev protestiralo proti aretacijam članov radikalne islamistične skupine, Makedonci pa prek socialnih omrežjih pozivajo na protestni shod proti radikalnim islamistom.

V sporočilu za medije so organizatorji protestov zapisali, da so shode, ki so bili v Skopju in v nekaterih drugih mestih na zahodu države, priredili zaradi razžalitve Albancev muslimanske veroizpovedi. Vlado premiera Nikole Gruevskega so obtožili, da proti aretiranim Albancem pripravlja zmanipuliran sodni proces.

Prvi minister je včeraj prebivalce pozval, naj na protestnih shodih ravnajo v skladu z zakoni. Proti današnjim protestom se je izrekla vodilna opozicijska albanska stranka DPA (Demokratska stranka Albancev), vladna albanska stranka DUI (Demokratična unija za integracijo) in parlamentarna stranka RDK (Nacionalna demokratska obnova) pa se javno nista opredelili do protestov.

Demonstracije v makedonski prestolnici so se začele pri mošeji Jaja Paša, protestniki pa so nato odšli proti poslopju sodišča in sedežu vlade. Nad vladnim poslopjem so se znesli s kamenjem in pri tem razbili nekaj oken, med protestom pa so vzklikali: »Mi nismo teroristi, smo muslimani!«. Albanski demonstranti še trdijo, da bi morale oblasti resnične morilce iskati med Srbi in Makedonci.

Čeprav večina Makedoncev ne verjame makedonski notranji ministrici Gordani Jankulovski, da naj bi bil glavni motiv za zločin ubijanje v imenu radikalnega islama in vzbujanje občutka strahu v širši javnosti, so nekateri prek socialnih omrežjih pozvali rojake na protestni shod proti radikalnim islamistom. Po mnenju večine Makedoncev in Albancev so pripadniki radikalne islamistične skupine, ki jih je makedonska policija prijela in osumila za petkratni umor, žrtveno jagnje.