Ali grška tragedija koristi ZDA?

Če bo Grčija zapustila evro in bo nastala zmeda na trgih, bodo ljudje pač bežali h kvaliteti - dolarjem.

Objavljeno
16. maj 2012 21.22
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York

New York - Zmedeni izid grških volitev je le še zapletel poskuse za odpravo dolžniške krize, je za Washington Post že prejšnji teden povedal visoki predstavnik ameriške administracije.

V Beli hiši skrbno spremljajo dogajanje, Obama pa je pred kratkim izjavil, da je Evropa še vedno v težavah zato, ker se ni odločila za stimulacijske korake, ki so jih ZDA naredile na začetku recesije. V Evropi bi se morali bolj posvetiti gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest, je ameriški predsednik povedal v torek v telefonskem pogovoru z italijanskim premierom Mariom Montijem.

O tem, da se bo morala Grčija odločiti za stroge varčevalne ukrepe ali pa opustiti evro, se v ZDA strinjajo tako konservativni komentatorji kot analitiki, ki so bliže demokratom. »Grška javnost je povsem nekonsistentna,« je v pogovoru za televizijo PBS direktor Petersonovega inštituta za mednarodno ekonomijo Fred Bergsten komentiral dejstvo, da Grki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, hkrati pa bi jih večina rada še naprej uporabljala evro. »Če mislijo res zavreči celotni varčevalni sveženj, potem bodo prisiljeni oditi iz evrskega območja.«

O tem, kaj bi to pomenilo za ameriško gospodarstvo, se krešejo mnenja. Bergsten pravi, da so bili doslej učinki celo pozitivni. »Evropejci so še na slabšem kot mi, zato nas varujejo pred našimi lastnimi norostmi. A s tem nam zgolj podaljšujejo zanko, na katero se bomo obesili,« je bil oster ekonomist, ki je nekoč svetoval predsedniku sveta za nacionalno varnost Henryju Kissingerju. Opozoril je, da imajo ZDA tudi same ogromne težave z dolgovi in primanjkljaji, ki so privedle do politične krize in poslabšanja ocen posojilne sposobnosti države. Popolno razsulo v Evropi bi imelo resne posledice za ZDA, a to se ne bo zgodilo, meni Bergsten. Če pa bo Grčija zapustila evro in bo nastala zmeda na trgih, bodo ljudje pač bežali h kvaliteti. »Kupovali bodo dolarje in ameriške obveznice. To pa pomeni, da bo ameriški kupec avtomobila dobil še nižje obresti,« je dodal Bergsten.

Tudi Desmond Lachman s konservativnega Ameriškega podjetniškega inštituta je prepričan, da bi razširitev finančne krize po vsej stari celini škodila ZDA, zlasti pa predsedniku Obami. »Takšen scenarij bi brez dvoma sprožil vprašanja, ali nered v naših javnih financah ne bo tudi ZDA popeljal po evropski poti propada,« pravi Lachman. A po njegovem mnenju se Obama utegne kaj kmalu spoprijeti s takšnim scenarijem, saj »se zdi, da Grčija drvi proti politični neobvladljivosti in gospodarskemu kaosu«.