Američani imajo dovolj prepirov o splavu

Kljub borbi nasprotnikov in ostrejši zakonodaji na zveznih ravni postaja splav vse bolj sprejemljiv.

Objavljeno
18. januar 2013 09.25
Abortion Roes Legacy
Sebastjan Kopušar, New York
Sebastjan Kopušar, New York
New York – Pred štiridesetimi leti je ameriško vrhovno sodišče v znamenitem primeru Roe proti Wade razsodilo, da imajo ženske pravico do splava, in razdelilo državo. Vprašanje splava je postalo lakmusov papir za politično kariero na desnici, o njem previdno govorijo tudi na levici, zadnja anketa javnega mnenja raziskovalnega središča Pew pa je pokazala, da se večini Američanov to ne zdi pomembna tema.

Pravica do splava
očitno tudi v Združenih državah postaja vse bolj samoumevna, saj je 63 odstotkov vprašanih menilo, da odločitve vrhovnega sodišča ne bi smeli v celoti razveljaviti. Borci proti splavu so v zadnjih štirih desetletjih dosegli vrsto zmag, posamezne zvezne države sprejemajo zakonodajo, ki ženskam otežuje pot do splava.

Bolnišnice, ki opravljajo takšne postopke, se soočajo z vse strožjimi pravili, ponekod se morajo ženske udeležiti obveznih posvetovanj, ki naj bi jih odvrnila od odločitve, obvezni postajajo tudi pregledi z ultrazvokom. Toda kljub vsemu nasprotniki splava izgubljajo vojno.

Roe proti Wade gre v pozabo

Morda je od vseh najpomembnejša ugotovitev, da večina mlajših od trideset let sploh ne ve, kaj pomeni primer Roe proti Wade. V njem so odvetniki v imenu Norme L. McCorvey tožili državo Teksas, ker po takratni zakonodaji ni smela opraviti splava. Njeno pravo ime so v tožbi zakrili s psevdonimom Jane Roe, državo pa je zastopal javni tožilec Henry Wade.

Najmlajša generacija (stari od 18 do 29 let) je tudi med najbolj množičnimi zagovorniki pravice žensk, da same odločajo o svojem telesu. Pred njimi so le baby boomersi (generacija od 50 do 64 let), ki so odraščali v času oblikovanja sedanje zakonodaje.

Statistična razmerja med taboroma se v treh, štirih desetletjih niso bistveno spremenila, je pa letos prvič večina Američanov (53 odstotkov) menila, da to ni eno od pomembnejših vprašanj, čeprav jih je hkrati 47 odstotkov še vedno prepričanih, da je splav moralno napačno dejanje.

Nasprotnikov splava podatki ne vznemirjajo, »večina Američanov je vedno raje veljala za zagovornike življenja«, trdi Joseph Scheidler, vodja Zveze akcija za življenje. Po njegovih besedah je bolj kot zavrnitev razsodbe pomembno izobraževanje ljudi »o velikem zlu splava«.

Sodišče ohranja ravnotežje

Čeprav ima na ameriškem vrhovnem sodišču večino konservativna struja, pa to za zdaj ne kaže želje, da bi se ponovno lotilo razsojanja o splavu. Čaka jih vrsta podobno vročih primerov (že spomladi odločanje o istospolnih porokah), zato ohranjajo sedanje ravnotežje, v katerem dovoljujejo zaostrovanje zakonodaje v posameznih državah, zavračajo pa odločanje o srčiki spora, primeru Roe proti Wade. Nasprotniki splava hkrati ne pritiskajo premočno, saj sodnik Anthony Kennedy, ki velja za jeziček na tehtnici med štirimi liberalci in štirimi konservativci, po mnenju analitkov ne bi glasoval proti splavu.

Nasprotniki splava nezaželeni

Anketa bi po mnenju publicista Jeba Golinkina morala biti opozorilo republikanski stranki, da z glasnim problematiziranjem splava vse bolj odvrača ljudi, kar se je pokazalo na jesenskih kongresnih volitvah, ko se je dvema kandidatoma republikancev zareklo, da ne bi dovolila splava tudi v primeru posilstva, potem pa sta povsem pogorela. Po ugotovitvah Pewa 48 odstotkov članov stranke celo podpira splav.

Edina religiozna skupina, ki odločno nasprotuje tej pravici žensk, so beli evangelijski kristjani. A to je hkrati konservativno jedro republikanske stranke, ki je doslej ponavadi odločalo, kdo bo predsedniški kandidat stranke.