Ameriška tajna služba spreminja pravila obnašanja za uslužbence

Spreminjanje pravil pomeni, da letošnji škandal s prostitutkami v Kolumbiji ni bil osamljen primer.

Objavljeno
28. april 2012 10.49
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Washington - Ameriška tajna služba, ki raziskuje finančni kriminal in varuje predsednika ZDA, je začela uvajati nova pravila obnašanja svojih uslužbencev. Spreminjanje pravil pomeni, da letošnji škandal s prostitutkami v Kolumbiji ni bil osamljen primer.

Nova pravila po pisanju Slovenske tiskovne agencije agentom med drugim v času potovanj prepovedujejo obiskovanje »ustanov na slabem glasu«, kar ni posebej opredeljeno, vendar pa naj bi šlo za javne hiše, striptiz klube in beznice. Na seznamu nedovoljenih dejavnosti sta tudi uživanje alkohola in vodenje tujcev v svoje sobe na potovanjih. Vse to so počeli člani varnostne predhodnice sredi aprila v kolumbijski Cartageni pred udeležbo predsednika ZDA Baracka Obame na Vrhu Amerik.

Škandal je izbruhnil po pritožbi prostitutke, ker ji eden od agentov ni plačal dogovorjenega zneska za spolne usluge. Ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano je pred dnevi kongresnikom zagotovila, da gre za osamljen incident, skoraj nemudoma zatem pa je izbruhnila novica, da so pripadniki tajne službe najverjetneje počeli nekaj podobnega tudi v El Salvadorju.

V škandal s kolumbijskimi prostitutkami je bilo vpletenih 12 pripadnikov tajne službe in 12 pripadnikov oboroženih sil. Osem agentov je že ostalo brez službe, enega to še čaka, trije pa so bili oprani krivde za najhujše prekrške. Direktor tajne službe Mark Sullivan je še varen, a če se bo škandal širil se bo tudi njemu zamajal stolček. Vojska vodi svojo preiskavo in je za zdaj vsem 12 odvzela varnostna pooblastila.

Nova pravila za tajno službo po pisanju STA predvidevajo, da se morajo agenti lepo obnašati tudi, ko niso v službi, v nekaterih primerih pa jim bodo na potovanjih dali tudi spremljevalce. Prihodnji teden pa se za vse agente začenja posebno urjenje v etiki.