Obama: Ukrepi so neumni, nepotrebni in neupravičljivi

Kljub pogajanjem v zadnjem hipu so začeli veljati ukrepi, ki bodo ogrozili delovna mesta

Objavljeno
01. marec 2013 09.12
Posodobljeno
01. marec 2013 09.25
US-POLITICS-ECONOMY-BUDGET
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Vrh ameriške politike se je včeraj na srečanju v Beli hiši neuspešno pogajal, kako preprečiti uveljavitev ostrih varčevalnih rezov v proračun.

Razkol med republikanci, ki nasprotujejo novim davčnim prihodkom, in predsednikom Barackom Obamo, ki noče privoliti samo v varčevanje, je tako globok, da kljub ogroženosti tri četrt milijona delovnih mest niso zmogli dogovora.

Včeraj do polnoči je moral predsednik ZDA sprejeti ukrep, ki bo iz letošnjega proračuna države izrezal dodatnih 85 milijard dolarjev. Ostro varčevanje naj bi po napovedih ekonomistov letos povzročilo za okoli 0,6 odstotne točke nižjo gospodarsko rast in ogrozilo 750.000 delovnih mest, hkrati pa ne bo razrešilo ameriških dolgoročnih težav z zadolženostjo. Republikanci so še pred pogajanji pet pred dvanajsto napovedali, da ne bodo privolili v nikakršne nove davčne prihodke, tudi če bodo ti šli na račun odpravljanja davčnih olajšav.

»Dobra novica je, da smo Američani močni in odporni, preživeli bomo tudi to. Toda Washington zagotovo ne lajša poti iz recesije,« je včeraj dejal predsednik Obama. Po njegovih besedah večina ljudi posledic rezov ne bo občutila takoj. Toda že ta teden se bodo z njimi srečale stotine zaposlenih v vojaški industriji in v vladnih agencijah, kjer bodo med drugim uporabili ukrep manj delovnih dni za zaposlene in z njim nižje plače. »Dlje ko bodo veljali rezi, hujše bodo posledice, za vse gospodarstvo,« je opozoril predsednik in dodal, da gre za »neumen, nepotreben in neupravičljiv« ukrep v nepravem času.

Čeprav poskuša Obama zavzeti položaj med obema strankama in trdi, da so trmoglavci tudi med demokrati, saj nekateri nočejo reforme socialnih programov, pa je kazalec usmeril v republikance. »To (uveljavitev varčevalni rezov) je njihova izbira.« Po njegovih besedah na obeh polih kongresa številni poslanci in senatorji podpirajo sporazumno rešitev, a za zdaj ta skupina zdravega razuma molči. V Beli hiši upajo, da bodo posledice rezov počasi prisilile desnico k vrnitvi za pogajalsko mizo.