V ŽIVO: Obami drugi mandat

Po zadnjih podatkih je ameriški predsednik Barack Obama osvojil 332 elektorskih glasov in si tako zagotovil udobno zmago.

sre, 07.11.2012, 05:00; spremenjen: 19:30
Najnovejše rezultate ameriških predsedniških volitev spremljajte s pomočjo naše interaktivne grafike.

19:28: Na rezultate volitev se je odzval tudi ustanovitelj WikiLeaksa Julijan Assange, ki je starega novega predsednika opisal kot »volka, preoblečenega v jagnje«. Dejal je, da od ameriške vlade pričakuje nadaljnje napade na »žvižgaške« spletne strani, kot je WikiLeaks. »Vse aktivnosti proti WikiLeaksu so se zgodile v času Obamovega mandata,« je povedal. Poudaril je še, da je ob ponovni izvolitvi Obame minilo natanko 899 dni od začetka pripora ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, osumljenega, da je WikiLeaksu predal tisoče zaupnih dokumentov.

18:00: Protestnika gibanja proti nasilju finančnega kapitalizma Okupirajmo Portland in 15o o ameriški tekmi za Belo hišo. Več preberite TUKAJ.

18:00: Profesor sociologije na univerzah v Ljubljani in Bologni dr. Rudi Rizman v videokomentarju o ameriški tekmi za Belo hišo. Video si oglejte TUKAJ.

17:54: Republikanski predsednik predstavniškega doma Obami obljublja, da ne bodo klonili pod njegovimi zahtevami. Več preberite TUKAJ.

16:00: »Volivci so se odločili, strasti na ulicah so se pomirile. Zmaga Obame je prepričljiva. Zdaj se pričakuje, da se bodo strasti pomirile tudi v kongresu. Obama bo imel namreč na mizi iste probleme, kot jih je imel včeraj,« je povedal slovenski veleposlanik v ZDA Roman Kirn. Več preberite TUKAJ.

14:00: Dolgoletni novinar in kolumnist Jurij Gustinčič je za Delo dejal, da je bil izid ameriških volitev pričakovan in hkrati nepričakovan. Več preberite TUKAJ.

13:13: Nemška kanclerka Angela Merkel je staremu in novemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami seveda takoj čestitala k zmagi in ga povabila na obisk, v državi, ki v sedanji finančni in gospodarski krizi predpisuje diametralno nasprotne rešitve, pa so ocene o ameriškem demokratskem prvaku seveda deljene celo pri tistih, ki veljajo za bolj levosredinsko usmerjene. Več preberite TUKAJ.

13:10: Ameriške volitve so za Delo komentirali Ernest Petrič, Bogomil Ferfila, Erica Johnson Debeljak, Matej Šurc in drugi. Kaj pravijo, si preberite TUKAJ.

12:55: Uradna Moskva je zadovoljna s ponovno izvolitvijo aktualnega predsednika Baracka Obame, saj si pod njegovo taktirko obeta lažje iskanje kompromisa glede najtršega dvostranskega vprašanja - protiraketnega ščita v vzhodni Evropi. Zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da bo Moskva še naprej sodelovala z Obamo in je pripravljena »iti tako daleč, kolikor bo hotela ameriška administracija«.

10.27: Baracku Obami je čestital tudi slovenski politični vrh. Več preberite TUKAJ.

10.04: Tudi nihajoča zvezna država Florida je pripadla Obami. Po preštetih vseh glasovnicah je demokratski predsednik namreč osvojil 49,8, njegov republikanski izzivalec pa 49,3 odstka glasov. Po zadnjih podatkih je ameriški predsednik Barack Obama tako osvojil 332, Romney pa 206 elektorskih glasov.

9:00: Izide ameriških predsedniških volitev so pozdravili komentatorji in politični analitiki najuglednejših britanskih tiskanih medijev. Obamovo ponovno izvolitev so pozdravili tudi v Franciji, ki je po pisanju pariškega Monda edina država v Evropi, ki je uradno vnaprej izrazila upanje, da bo vnovično zmagal demokratski kandidat. Več preberite TUKAJ.

8.29: Na slavnem newyorškem trgu Times Square se je zbralo tisoče ljudi, ki proslavljajo zmago Baracka Obame in vzklikajo »Še štiri leta!«.

8.10: Po zadnjih informacijah spletišča RealClearPolitics je Barack Obama pri skupnem številu glasov (t. i. popular vote) osvojil 49,6 odstotka glasov volivcev in 303 elektorske glasove, Romney pa 48,9 odstotka glasov in 206 elektorskih glasov.

8.00: Ameriškemu predsedniku Baracku Obami sta za vnovično zmago že čestitala predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso. Obami je čestital tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

7.57: Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli, ki tudi pred volitvami ni skrival simpatij do Baracka Obame, je dejal, da je zadovoljen z njegovo ponovno izvolitvijo. »Morda so k njegovi zmagi pripomogli tudi slovenski glasovi v Ohiju,« je Mussomeli komentiral tesen elektorski izid v ameriški zvezni državi Ohio. Prepričan je, da se bodo dobri odnosi med Slovenijo in ZDA nadaljevali, večjih sprememb ne pričakuje.

7.52: Republikanski kandidat na letošnjih volitvah Mitt Romney je že priznal poraz in po telefonu čestital zmagovalcu tekme za Belo hišo Baracku Obami. »Čestitke si prav tako zaslužijo njegovi podporniki in volilni štab,« je po pisanju tiskovne agencije AP danes v Bostonu povedal Romney. »Pred Ameriko je čas pomembnih izzivov. Upam, da bo predsednik uspešen pri vodenju našega naroda.«

7.48: Novi stari ameriški predsednik Barack Obama je kongresnemu centru v Chicagu nagovoril večtisočglavo množico. Med drugim se je zahvalil vsem, ki so sodelovali na teh volitvah, ne glede na to, ali so v rokah držali Obamov ali Romneyjev napis. »Smo ameriška družina, vstajamo in padamo skupaj,« je dejal Obama in dodal: »V srcih vemo, da za ZDA najboljše še prihaja.« Svojemu izzivalcu, nekdanjemu guvernerju zvezne države Massachusstes Mittu Romneyju, in njegovemu podpredsedniškemu kandidatu Pauly Ryanu je čestital za trd boj.

7.39: Obama začenja zmagovalni govor.

7.00: Pred Belo hišo se je zbrala množica privržencev novega starega predsednika Obame.

6.51: Bodočemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami je že čestital njegov izzivalec Mitt Romney.

6.50: Po zadnjih informacijah spletišča RealClearPolitics je Barack Obama osvojil že 303 elektorske glasove, Romney pa jih ima sto manj.

6.39: Po zadnjih podatkih je Obama pri skupnem številu glasov (t. i. popular vote) naposled prehitel Romneyja − osvojil je namreč 49,3 odstotke glasov, Romney pa 49,2 odstoka glasov.

6:06: Po zadnjih informacijah spletišča RealClearPolitics je Barack Obama osvojil že 290 elektorskih glasov, Romney še vedno ostaja pri 203. Po drugi strani Romney še vedno vodi pri skupnem številu glasov (t. i. popular vote), saj rezultati zaenkrat kažejo, da je osvojil 49,4 odstotka glasov, Obama pa 49,1 odstotka glasov.

5:58: Po zadnjih informacijah spletišča RealClearPolitics je Barack Obama osvojil že 284 elektorskih glasov, Romney še vedno ostaja pri 203.

5.55: Barack Obama se je svojim volivcem že zahvalil prek socialnega omrežja Twitter. Zapisal je: »V tem smo skupaj. Tako smo tudi vodili kampanjo.« »To se je zgodilo zaradi vas. Hvala vam,« je še dodal.

5.37: Podatki ameriške televizijske mreže CNN kažejo, da predstavniški dom ameriškega kongresa ostaja v rokah republikancev, senat pa v rokah demokratov.

5.32: Podatki RealClearPolitics kažejo, da je Baracku Obami pripadlo 275 elektorskih glasov, Romneyju pa 203 elektorski glasovi.

5.22: Projekcije tujih televizijskih mrež kažejo, da je aktualni ameriški predsednik Barack Obama dobil več kot 270 elektorskih glasov in s tem osvojil nov predsedniški mandat. Pripadel mu je namreč tudi Ohio.

5.18: Trenutni rezultati spletišča RealClearPolitics kažejo, da je demokratski predsedniški par Barack Obama in Joe Biden osvojili 250 elektorskih glasov, republikanski predsedniški par Mitt Romney in Paul Ryan pa 257 elektorskih glasov. Romney zaenkrat vodi tudi pri skupnem številu glasov (t. i. popular vote), saj rezultati zaenkrat kažejo, da je osvojil 50,1 odstotka glasov, Obama pa 48,5 odstotka glasov.

5.00: Prvi rezultati kažejo, da sta demokratski predsedniški kandidat Barack Obama in njegov republikanski izzivalec Mitt Romney tesno skupaj. Rezultat v najpomembnejši trojici tako imenovanih nihajočih držav − Ohio, Florida in Virginija − je pretesen, da bi mogli že zdaj napovedati, kdo je tamkajšnji zmagovalec; a ameriški predsednik je osvojil zvezne države Wisconsin, Michigan, Pennsylvania in New Hampshire ter s tem zadal hud udarec nekdanjemu guvernerju Massachusettsa.

5.00: Ob peti uri zjutraj smo ameriške volitve 2012 začeli spremljati v živo.

Prijavi sovražni govor