Ameriški mistik snema telefonske pogovore

Novo razkritje tehnoloških zmožnosti ameriških obveščevalcev zbuja še več strahov pred posegi v zasebnost.

Objavljeno
19. marec 2014 20.46
US-INTELLIGENCE-IT-SNOWDEN
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Ameriški žvižgač Edward Snowden je v časniku Washington Post razkril nove skrivnosti iz vohunske orožarne ameriškega vohunskega velikana, Nacionalne varnostne agencije (NSA). Njihov sistem, poimenovan Mystic, lahko posname vse telefonske klice v neimenovani tuji državi, po trditvah Snowdna pa ga širijo na več držav.

Sistem je nekakšen telefonski sesalnik, ki posname vse telefonske klice, nato pa lahko obveščevalci z uporabo orodja retro predvajajo katerikoli klic za mesec dni nazaj. Potem se klici menda avtomatsko izbrišejo oziroma jih prekrijejo novi posnetki. Mystic so začeli uporabljati leta 2009, vendar do leta 2011 ni bil povsem nared za redno obveščevalno delo.

Washington Post na uradno zahtevo ameriške administracije ni objavil, katera država je bila prva tarča. V dokumentaciji, ki jo je razkril Snowden, pa je zapisano, da bodo sistem razširili na več držav, kar pomeni, da to lahko že počnejo. Po poročanju časnika so v lanskem zaupnem proračunu obveščevalnih organizacij našteli pet držav, v katerih Mystic zagotavlja »obsežen dostop do podatkov o telefonskih klicih in njihove vsebine«, šesto naj bi dodali oktobra lani. Že pred sedanjim razkritjem je bilo jasno, da ima NSA tehnološke zmožnosti za snemanje vseh domačih in mednarodnih telefonskih klicev. Mesečnik Wired je pred dvema letoma objavil, da ima agencija prisluškovalne postaje, prek katerih lahko zbira na milijarde telefonskih klicev in jih nato obdeluje v svojem podatkovnem centru v zvezni državi Utah.

NSA: Vsi naši programi so v skladu z zakonodajo

Sistem Mystic – v Washington Postu trdijo, da je njegov obstoj potrdil neimenovani »višji uradnik programa« – pomeni precejšen skok naprej, še bolj pa v primerjavi s prej razkritim programom zbiranja metapodatkov (telefonske številke, dolžina, lokacije udeležencev...) o telefonskih klicih Američanov. V NSA obstoja Mystica sicer niso potrdili, je pa njihova predstavnica znova zatrdila, da so vsi programi za zbiranje podatkov v skladu z zakonodajo in namenjeni državni varnosti.

»NSA ne zbira signalov v nobeni državi oziroma nikjer po svetu, razen če to ni potrebno za večjo varnost ZDA in v interesu zunanje politike ter za zaščito ameriških državljanov, državljanov ameriških zaveznic in partnerskih držav,« je dejala Vanee Vines, tiskovna predstavnica NSA. In dodala, da javno razkrivanje podatkov o tajnih obveščevalnih programih ogroža varnost države.

Povsem drugačno mnenje imajo borci za zaščito državljanskih svoboščin. »To je resnično srhljivo razkritje, ki le še bolj poudarja, kako pomembna je sedanja razprava o obsegu nadzora. NSA je vedno hotela posneti vse okoli sebe, zdaj ima (tehnične) zmožnosti, da to res počne,« je opozoril Jameel Jaffar iz Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU).

Nasprotniki metod NSA so prepričani, da so med zbranimi podatki tudi klici Američanov v države in iz držav, ki so tarča sistema Mystic. Poleg tega jih skrbi, da bo agencija posnete klice sčasoma začela hraniti dlje od v razkritih dokumentih predvidenih 30 dni in da jih bo uporabljala tudi v druge namene, ne samo za že tako raztegljiv pojem državne varnosti.

Bela hiša podrobnosti, ki jih je objavil Washington Post, ni hotela komentirati, predstavnica sveta za državno varnost Caitlin Hayden pa je dejala, da so podatki, ki jih iščejo ameriški obveščevalci, pogosto skriti »v velikih in zapletenih sistemih« mednarodnih komunikacij. »Zato morajo ZDA v določenih okoliščinah signale zbirati v velikem obsegu, da bi lahko prepoznali nevarnosti,« je zatrdila.

Po njenih besedah usmeritev predsednika, ki dovoljuje takšno zbiranje podatkov, jasno določa, da se lahko takšne metode uporabijo le za določene varnostne zahteve. Toda predsednik Barack Obama se je sredi januarja zavezal, da Združene države ne bodo prisluškovale navadnim ljudem, ki ne ogrožajo državne varnosti, ne glede na njihovo nacionalnost, in da »bomo upoštevali njihovo skrb za varovanje zasebnosti«.