Afganistan: Izpustitev talibov pozitivna za mirovni proces

Talibi sporočajo, da izmenjava zapornikov ni bila politična.

Objavljeno
01. junij 2014 13.44
Posodobljeno
01. junij 2014 13.55
Hagel Afghanistan
T .L. Ti. K., STA
T .L. Ti. K., STA
Kabul - Afganistan ocenjuje, da je izpustitev petih visokih talibanskih predstavnikov iz ameriškega zapora za teroristične osumljence v Guantanamu v zameno za osvoboditev ameriškega vojaka Bowa Bergdahla dober obet za mirovne pogovore. Talibi po drugi strani sporočajo, da izmenjava zapornikov ni bila politična.

Ameriški predsednik Barack Obama je odobril izpustitev nekdanjega notranjega ministra talibanov Kairule Kairkve, nekdanjega namestnika ministra za obveščevalne dejavnosti Abdula Haka Vasika, poveljnika talibanov v Mazar e Šarifu mule Morule Norija, šefa varnosti v Kalatu Mohameda Nabija in osumljenca za pokol šiitov Mohameda Fazla.

Peterico so zamenjali za 28-letnega Bowa Berghdala iz Idaha, ki so ga 30. junija leta 2009 ujeli pripadniki teroristične mreže Hakani, povezane s talibani. Bergdahl je bil edini ameriški vojak, ki so ga v skoraj 13 let trajajoči vojni zajeli talibani, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ismail Kasimjar iz afganistanskega visokega sveta za mir je dejal, da so z zamenjavo vse strani pokazale dobro voljo za izgradnjo zaupanja in začetek mirovnih pogovor v bližnji prihodnosti. »Še posebej govori o zavezanosti afganistanske vlade mirovnim pogovorom. Smo zelo optimistični, da bo izpustitev visokih talibanskih predstavnikov pomagala mirovnemu procesu,« je poudaril.

Dodal je, da je svet za mir skupaj z afganistansko vlado sodeloval v pogajanjih o izmenjavi ujetnikov. Kot je potrdil, je član afganistanskega sveta za nacionalno varnost pred desetimi meseci odpotoval v Guantanamo, kjer je poskušal doseči izpustitev talibanov.

Talibi so v sporočilu za javnost zapisali, da je bila peterica izpuščena ob pomoči katarske vlade in da je njihova izpustitev prinesla »veliko veselje in zadovoljstvo afganistanskemu narodu in islamskemu emiratu mudžahedinov«. Njihov tiskovni predstavnik je sicer kasneje poskušal zmanjšati pomen izmenjave. »To je bila zgolj izmenjava zapornikov, nič političnega ni bilo v njej, ni bila izpeljana za mirovni proces,« je zatrdil Zabihulah Madžahid.

Odzval se je tudi vrhovni talibski voditelj mula Mohamed Omar, ki je izpustitev talibskih veljakov označil za veliko zmago. »Iz srca čestitam celotnemu afganistanskemu narodu, vsem mudžahedinom ter družinam in svojcem zapornikov za to veliko zmago ob izpustitvi iz zapora v Guantanamu," je zapisal v redkem sporočilu. "Zahvaljujem se vladi Katarja, še posebej emirju, šejku Tamimu bin Hamadu, ki si je iskreno prizadeval za izpustitev voditeljev, za njihovo posredovanje in gostoljubje,« je dodal.

Mula Omar je bil afganistanski voditelj med talibansko vladavino v letih 1996-2001, voditelj talibanov pa je ostal tudi, ko so jih ZDA strmoglavile z oblasti. Kje se trenutno nahaja, ni znano, nekateri poznavalci pa menijo, da se skriva v Pakistanu, še piše STA.