Ameriški pravosodni minister zagovarja izvensodne poboje teroristov

Eric Holder je zagovarjal pobijanje terorističnih osumljencev brez sojenja, ne glede na to, če gre za ameriške državljane.

Objavljeno
06. marec 2012 10.24
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − »Glede na naravo delovanja teroristov in lokacije skrivanja, ne bo vedno mogoče aretirati ameriških državljanov teroristov, ki predstavljajo takojšnjo grožnjo nasilnega napada. V takšnih primerih ima naša vlada jasna pooblastila, da brani ZDA s smrtonosno silo,« je med sinočnjim govorom na univerzi Northwestern v Chicagu dejal Holder. Pri tem je sicer zagovarjal stališče, da morajo biti takšna dejanja opravljena v skladu z ustavo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ameriška ustava sicer nikjer ne govori o tem, da ima vlada pravico pobijati lastne državljane brez sojenja. Peti amandma ameriške ustave zagotavlja državljanom pravico do pravnega postopka, vendar je Holder izjavil, da je vrhovno sodišče glede petega amandmaja doslej pokazalo uravnotežen pristop, ki upošteva tudi realnosti spopada.

Holder je trdil, da ima vlada za pobijanje državljanov pooblastila zaradi kongresne avtorizacije za uporabo vseh potrebnih in ustreznih sredstev v boju proti napadalcem na ZDA 11. septembra 2001 in njihovim pomagačem. To lahko počnejo tudi zaradi predsednikovih ustavnih pooblastil, da zaščiti nacijo pred neposredno grožnjo z napadom. Pobijanje teroristov ni omejeno le na Afganistan, ampak se lahko zgodi kjerkoli po svetu, saj Holder pravi, da sovražnik ni omejen na nobeno državo.

Ameriški pravosodni minister na koncu ni odgovarjal na vprašanja novinarjev, niti na vprašanja študentov prava, ki so si želeli podrobnejše razlage, dodaja STA.