Ameriško-ruske zdrahe kot v starih vohunskih filmih

Ruska tajna služba FSB trdi, da ni ameriška obveščevalna agencija Cia v Rusiji nič manj aktivna kot v hladni vojni.

Objavljeno
16. maj 2013 21.18
RUSSIA-US-POLITICS-SPY
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Domnevni agent ameriške obveščevalne agencije CIA Ryan Fogle menda sploh ni prvi ameriški diplomat, ki so ga iz Rusije izgnali v zadnjem desetletju. Na prvem programu ruske državne televizije so poročali, da so že januarja iz Moskve izgnali njegovega predhodnika Benjamina Dillona.

Zgodba kot iz starih vohunskih filmov že več dni polni naslovnice ruskih medijev. »Število uslužbencev Cie, ki delujejo proti naši državi, se od konca hladne vojne ni prav nič zmanjšalo. Veliko jih je v nekdanjih sovjetskih republikah, od koder delujejo proti ruskim interesom,« je razkril anonimni predstavnik ruske tajne službe FSB.

»Mislim, da se morava danes srečati. Jutri to ne bo več mogoče. Izplača se, saj lahko na leto zaslužite milijon dolarjev,« je državni prvi kanal predvajal posnetek Foglovega snubljenja ruskega agenta po mobilnem telefonu. »Vojaški oficir, ki je večkrat sodeloval v protiterorističnih operacijah na Severnem Kavkazu, ga je sam položil na asfalt,« v zvezde kujejo herojskega agenta, ki je namesto denarja izbral zvestobo domovini.

»V vsej svoji karieri v KGB še nisem bil priča bolj neprevidni, neumni in neprofesionalni operaciji,« je za Los Angeles Times komentiral upokojeni generalmajor KGB Aleksej Kondaurov. »Cirkus« z lasuljami, zemljevidom in kompasom ga je napeljal na misel, »da so vse skupaj zrežirali Američani, ki hočejo preusmeriti pozornost od kakšne pomembne vohunske operacije, s katero se trenutno ukvarjajo v Moskvi«. Nikolaj Kovaljov, nekdanji direktor FBS, naslednice KGB, govori o velikem uspehu ruske protiobveščevalne službe, saj se le redko zgodi, da bi tujega agenta ujeli s tolikšnim številom dokazov.

Vohunska afera je »očarala« tudi ameriške medije, ki so nemudoma začeli brskati po Foglovi preteklosti; o njem Cia ne daje komentarjev, v State Departmentu so potrdili le, da je uslužbenec ameriškega veleposlaništva v Moskvi. Doma je iz Claytona v zvezni državi Missouri, pred odhodom v Moskvo pa je kot pripravnik delal pri washingtonskem Centru za strateške in mednarodne študije (CSIS), kjer se je ukvarjal z študijami Bližnjega vzhoda. »Je kot glavni junak iz hollywodske triologije Bourne. Naravnost super je, ker lahko rečem, da sem pripravništvo opravljal z Jamesom Bournom,« je ponosen nekdanji kolega Yousef Casewit, ki je nespretneža primerjal kar z nepremagljivim filmskim vohunom.

Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu se škandal očitno ne zdi preveč pomemben, saj na Švedskem ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju o njem ni rekel niti besede, predsednikov svetovalec Jurij Ušakov pa je zatrdil, da bo odgovor na pismo, ki ga Putin piše Obami, kljub škandalu napisan »v konstruktivnih tonih«. Ruski predsednik se bo v njem posvetil predvsem vprašanju protiraketnega ščita, Obami pa ga bo predal vodja nacionalne varnosti Nikolaj Patrušev v začetku prihodnjega tedna, ko se bo z Američani pogovarjal predvsem o sodelovanju v boju proti terorizmu.