Amnesty International opozarja na diskriminacijo muslimanov v Evropi

Mednarodna organizacija opozarja, da evropske vlade s svojo politiko pogosto še dodatno spodbujajo stereotipe.

Objavljeno
24. april 2012 15.26
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bruselj, Pariz, Amsterdam - Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je predstavila poročilo z naslovom Izbira in predsodek: diskriminacija muslimanov v Evropi. V njem so ugotovili, da številne evropske države s svojo politiko spodbujajo negativne stereotipe o muslimanih, ki so pogostokrat diskriminirani na področju zaposlitve in izobrazbe.

Organizacija je bila še posebej kritična do držav, ki so z zakonom prepovedale nošenje muslimanskih oblači. »Muslimanke ne dobijo zaposlitve, deklice ne smejo obiskovati rednega pouka, ker nosijo tradicionalna oblačila, kot je naglavna ruta,« so zapisali v poročilu in dodali, da so diskriminaciji pri iskanju zaposlitve podvrženi tudi moški.

Po njihovih besedah v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem oblasti ne izvajajo zakonodaje, ki prepoveduje diskriminacijo na trgu delovne sile. »Ugotovili smo, da je zakonodaja EU, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi vere ali prepričanja, v članicah zgolj brezzobi tiger, saj je stopnja brezposelnosti med muslimani višja od povprečja,« je povedal Marco Perolini, strokovnjak za diskriminacijo pri Amnesty International.

Poročilu izpostavlja tudi države, kjer je muslimanom kršena pravica do urejenega prostora za izražanje vere. Izpostavlja predvsem Švico, kjer so v ustavi leta 2010 prepovedali gradnjo minaretov, in špansko Katalonijo, kjer gradnji mošeje oporekajo, češ da so v nasprotju s katalonsko tradicijo in kulturo.

Amnesty International zato evropske vlade spodbuja, naj se soočijo z negativni stereotipi in predsodki, še zlasti v izobraževanju in zaposlovanju.