Angela Merkel: Revizije fiskalnega pakta ne bo

Nemška kanclerka je dejala, da bo zmagovalca francoskih volitev Françoisa Hollanda sicer sprejela z odprtimi rokami.

Objavljeno
07. maj 2012 19.01
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ponovila, da bo zmagovalca francoskih predsedniških volitev Françoisa Hollanda v Berlinu sprejela odprtih rok. Hkrati je zavrnila njegov poziv k reviziji fiskalnega pakta. Novi grški vladi, kakršna koli že bo, je sporočila, da mora nadaljevati implementacijo varčevalnih ukrepov in strukturnih reform.

Merklova je danes v Berlinu povedala, da bo socialista Hollanda sprejela »z odprtimi rokami«. Novi francoski predsednik naj bi nemško prestolnico po pisanju Slovenske tiskovne agencije obiskal takoj po inavguraciji, ki je predvidena za 15. maj.

Po kanclerkinih besedah sta se voditelja v nedeljskem telefonskem pogovoru strinjala, da bosta sodelovala »dobro in intenzivno«. »Francosko-nemško sodelovanje je bistvenega pomena za Evropo. In midva si želiva uspeha Evrope,« je dodala.

Hkrati je prva dama Nemčije danes zavrnila Hollandov poziv k ponovnim pogajanjem glede evropskega fiskalnega pakta. »To se preprosto ne bo zgodilo,« je poudarila. »Vsebina fiskalnega pakta je bila določena, postopek potrjevanja dokumenta pa se mora nadaljevati naprej,« je po pisanju STA še dodala.

Merklova, ki zavrača na zadolževanju temelječe financiranje programov rasti, je pojasnila še, da EU o načrtih za spodbudo rasti razpravlja že od januarja. Pri tem je izpostavila pomen reform izobraževalnega sistema, trga dela in stimuliranja visokotehnoloških podjetij. »Smo sredi tovrstnih pogovorov, Francija pa bo tu z novim predsednikom sodelovala s svojimi poudarki,« je še dejala kanclerka.

Hollande je v predvolilni kampanji obljubljal, da bo ponovno odprl pogovore o fiskalnem paktu, katerega osrednje določilo je fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Francoski socialist je prepričan, da pogodba preveč poudarja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast.