Angela Merkel za še več Evrope dveh hitrosti, če bo tako potrebno

»Ne moremo obstati zato, ker drugi nočejo z nami naprej,« je dejala nemška kanclerka.

Objavljeno
07. junij 2012 12.37
B. K., Berlin
B. K., Berlin

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je v četrtkovem televizijskem intervjuju nakazala še več Evrope dveh hitrosti. »Ne moremo obstati zato, ker drugi nočejo z nami naprej,« je povedala televizijski postaji ARD in omenila, da sta dve hitrosti združevanja znani že zdaj, na primer pri schengenskem sporazumu ali skupni valuti. Po njenem prepričanju morajo biti vrata sicer odprta za vse, ki želijo sodelovati pri gradnji »več Evrope«. To zanjo ne pomeni le denarne zveze, ampak tudi proračunsko in politično.

»Korak za korakom moramo pristojnosti prepustiti Evropi, ta pa mora imeti sposobnost nadzora.« Nemška kanclerka pa je tudi ponovila prepričanje, da brez boljšega nadzora nad proračuni posameznih držav v evrskem območju ne more biti večje gospodarske rasti, solidne finance same pa tudi ne zadostujejo, prizadevati si je treba tudi za večjo konkurenčnost in še kaj.

Ta »še kaj« že razburja tudi tiste, ki upajo, da bo Nemčija vsaj delno pristala na skupno odgovornost za evrske dolgove. »Vidim nekaj premikanja,« je tiskovni agenciji Bloomberg profesor z univerze v Freiburgu Lars Feld komentiral prizadevanja za skupne varščine za evrske dolgove nad določenim odstotkom.