Aretirali kapitana Watsona, ustanovitelja Sea Shepherda

Izročitev ustanovitelja organizacije, ki je trn v peti predvsem kitolovcem, zahteva Kostarika.

Objavljeno
14. maj 2012 19.19
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Berlin - Paula Watsona, očeta ameriške organizacija Sea Shepherd, ki poskuša velike morske sesalce obvarovati pred kruto usodo, so sinoči aretirali na nemškem letališču v Frankfurtu. Razlog za aretacijo je bil mednarodni nalog, ki so ga izdale kostariške oblasti.

Obtožujejo ga, da je leta 2002 ustrahoval in z vodnimi topovi napadel posadko kostariške ribiške ladje Varadero. Incident se je zgodil v morju ob obalah Gvatemale, kjer je ribiška ladja lovila morske pse, jim še živim odrezala dragocene plavuti in nato ranjene živali vrgla v morje. Kot je zapisala organizacija na svoji spletni strani, je njena ladja Farley Mowat Varederi prekrižala pot in posadki ukazala, naj se vrne v pristanišče. Ribiči so nato aktiviste Sea Shepherda obtožili, da so jih poskušali ubiti.

Dogodek na morju se je sicer zgodil med snemanjem dokumentarnega filma Sharkwater. Kostariški tožilec je na podlagi videoposnetka obtožbe zoper Watsona leta 2002 ovrgel, nato pa je novoimenovani tožilec znova sprožil preiskavo in izdal mednarodni nalog za aretacijo.

Nemško sodišče je že odločilo, da bo Kanadčan sodno obravnavo o morebitni izročitvi Kostariki počakal v priporu. »Moj klient je povsem šokiran,« je povedal njegov pravni zagovornik Oliver Wallasch.

Watsona sicer podpirata člana evropskega parlamenta Daniel Cohn-Bendit in Jose Bove. Organizacija upa, da bosta »spoštovana gospoda poskrbela za osvoboditev Watsona in prekinila z nadaljevanjem teh neumnosti«.

Aktivisti Sea Shepherda so poznani predvsem po srditem boju z japonskim kitolovkami, ki so morale zaradi nadlegovanja »morskih pastirjev« tudi letos predčasno prekiniti sezono lova na največje sesalce. Organizacija je bila ustanovljena leta 1977, podpirajo pa jo tudi znana imena, kot so Sean Penn, Pierce Brosnan, Martin Sheen in Sean Connery.