Aretirali pripadnika Ete, domnevnega atentorja na premiera

Jose Maria Mugica je obtožen, da je leta 2001 ukazal izvedbo atentata na tedanjega španskega premiera.

Objavljeno
04. julij 2012 16.38
Posodobljeno
04. julij 2012 16.45
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Madrid - Špansko notranje ministrstvo je danes sporočilo, da so v Franciji aretirali pripadnika baskovske teroristične organizacije Eta Juana Mario Mugico Dorronsora, obtoženega poskusa atentata na nekdanjega španskega premiera Joseja Mario Aznarja leta 2001. Operacijo sta po pisanju Slovenske tiskovne agencije skupaj izvedli francoska in španska policija, Mugico pa so aretirali v mestu Pau na jugu Francije.

Jose Maria Mugica je obtožen, da je leta 2001 ukazal izvedbo atentata na tedanjega španskega premiera, ki naj bi ga izvedli med obiskom Aznarja v Baskiji. Letalo z Aznarjem naj bi sestrelili z raketo, ki so jo v Španijo prepeljali iz Francije, a napada niso nikoli izvedli.

Aznar, ki je bil na čelu španske vlade od leta 1996 do leta 2004, je bil sicer vrsto let tarča baskovskih separatistov. Že leta 1995 je še kot vodja opozicije preživel napad z avtomobilom bombo, v katerem je bilo ranjenih 16 ljudi, ena ženska pa je za posledicami poškodb umrla.

Eta naj bi bila v več kot 40 letih nasilnega boja za neodvisnost Baskije odgovorna za smrt okoli 800 ljudi. Oktobra lani je organizacija po številnih aretacijah svojih članov sporočila, da se dokončno odpoveduje nasilju v prizadevanjih za samostojnost Baskije, še piše STA.