Aretirali tiskovnega predstavnika Moamerja Gadafija

Novico o prijetju Ibrahima Musa so sporočili iz kabineta libijskega premiera. Številni o aretaciji dvomijo.

Objavljeno
20. oktober 2012 20.54
FILES-LIBYA-CONFLICT-KADHAFI-1YEAR-ARREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tripoli - V Libiji naj bi danes aretirali zadnjega tiskovnega predstavnika pokojnega diktatorja Moamerja Gadafija. Ibrahima Muso, ki je bil v času lanskih spopadov deležen velike medijske pozornosti, so vladne sile prijele na nadzorni točki v kraju Tarhuna, 65 kilometrov južno od prestolnice Tripoli, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz kabineta libijskega premiera.

Številni so ob tej novici sicer skeptični, saj so se podobne informacije o aretacijah visokih predstavnikov nekdanjega režima v preteklosti že večkrat izkazale za napačne. Oblasti javnosti zaenkrat tudi niso predložile kakšnega dokaza o aretaciji, npr. fotografije ali video posnetka.

Dodaten dvom vzbuja dejstvo, da je malo verjetno, da bi do te pomembne aretacije prišlo prav na dan prve obletnice Gadafijeve smrti. Uporniške sile so namreč diktatorja ujele in ustrelile prav 20. oktobra lani v njegovi rodni Sirti.

Kot so še sporočili iz kabineta premiera Alija Zeidana, naj bi bil Musa zdaj na poti v Tripoli, kjer ga bodo zaslišali, poroča STA.

Nazadnje so ga videli avgusta 2011

Musa, ki odlično govori angleško, je imel v času vojne v Libiji redne novinarske konference v hotelu Rixos v Tripoliju, kjer so bili nastanjeni številni tuji novinarji. Tam so ga tudi nazadnje videli, in sicer malo pred padcem Tripolija avgusta 2011.

Ofenziva proti milicam v mestu Bani Valid

Libijska vojska je medtem danes sprožila ofenzivo proti milicam v mestu Bani Valid na jugu države, kjer že več kot dva tedna potekajo spopadi med Gadafijevimi lojalisti v mestu ter nekdanjimi uporniki, ki to mesto oblegajo. Nasilje je terjalo že več življenj, tudi med civilisti, piše STA.

Bani Valid je bil v lanskem konfliktu ena od zadnjih utrdb Gadafijevega režima. Tedanje protirežimske sile so mesto osvobodile pred letom dni, a po mnenju mnogih ostaja zavetje za privržence nekdanjega diktatorja in tudi številne kriminalce.

Tokratno nasilje sledi nedavni 50 dni trajajoči ugrabitvi, mučenju in na koncu smrti enega od pomembnih bivših upornikov, ki je bil med tistimi, ki so ujeli in ustrelili Gadafija. Prizorišče ugrabitve je bil Bani Valid, medtem ko je ugrabljeni prihajal iz Misrate. Ta je bila lani eden od glavnih centrov upora proti diktatorskemu režimu. Prav iz Misrate naj bi tudi prišle milice, ki sedaj iz maščevanja napadajo Bani Valid.

Dogodki v tem mestu sicer odražajo večje težave, s katerimi se soočajo oblasti v Libiji, ki skušajo ponovno izgraditi redno vojsko in policijo, ob tem pa jim velike težave povzročajo različne milice.