Argentinski parlament danes razpravlja o dekriminalizaciji splava

Mediji napovedujejo dolgo in burno razpravo, izida glasovanja pa trenutno ni mogoče napovedati.
Objavljeno
13. junij 2018 14.51
Posodobljeno
13. junij 2018 16.33
Shod nasprotnikov, ki poudarjajo pravico do življenja zarodka pred tremi dnevi v mestu Tucumán na severu Argentine. FOTO: Walter Monteros/AFP
Ka. M.
Ka. M.
Buenos Aires – Poslanci spodnjega doma argentinskega parlamenta danes razpravljajo o legalizaciji pravice do splava v prvih 14 tednih nosečnosti. Predlog zakona predvideva tudi pravico zdravnikov do »ugovora vesti«, splav pa bi bil v primerih, ko zarodek izven maternice ne bi preživel, dovoljen tudi po 14. tednu nosečnosti.

Trenutna zakonodaja v Argentini dopušča splav zgolj v primeru posilstva in ko nosečnost ogroža življenje matere. Kot ocenjujejo nevladne organizacije, se nezakonitega splava letno posluži pol milijona oseb, predvidena kazen za žensko, ki namenoma splavi, pa je od enega do štirih let zpora.Argentinski in tuji mediji napovedujejo dolgo in burno razpravo, ki se bo predvidoma končala z glasovanjem v poznih sredinih urah (po lokalnem času) oziroma v četrtek zjutraj. Kot kaže trenutno, bo izid glasovanja tesen. Predlog zakona bo po navedbah argentinskega časopisa El Nacion podprlo 120 poslancev, 122 jih bo glasovalo proti, 13 pa je neopredeljenih. Napovedati, kako se bo glasovanje izšlo, je nemogoče, o izidu pa bodo odločali predvsem glasovi še neodločenih poslancev ter tisti, ki se (morebiti) glasovanja ne bodo udeležili oziroma se bodo vzdržali, dogajanje komentira  argentinski Clarín. Konservativni argentinski predsednik Mauricio Macri je poslance pozval, naj glasujejo »po svoji vesti«. Četudi nasprotuje neomejeni pravici do splava v prvih 14 tednih nosečnosti, je izjavil, da v primeru, če zakon potrdita oba domova parlamenta, ne bo uporabil svoje pravice veta.
 

Pravi čas za spremembe?


Večina latinskoameriških držav splav dopušča pogojno, in sicer ko je ogroženo življenje matere, ko ima zarodek hude okvare in izven maternice ne bi preživel ter v primeru posilstva. Med državami z najstrožjo zakonodajo so srednjeameriške države El Salvador, Honduras in Nikaragva, ki splav prepovedujejo v vseh primerih.

image
V Argentini potekajo shodi podpornikov in nasprotnikov pravice do splava. Velike zasluge za mobilizacijo podpornikov ima gibanje Ni Una Menos. FOTO: Eitan Abramovich/AFP


Razprava o pravici do splava je razdelila v veliki meri katoliško Argentino. Podpornikov pravice do splava je namreč iz leta v leto več – temu sta nedvomno prispevala gibanje Niti ena manj (Ni Una Menos), ki se bori proti nasilju nad ženskami, in spreminjajoča se vloga cerkve v družbi. Kot je po navedbah tiskovne agencije AFP prepričana profesorica Sol Prieto iz Univerze v Buenos Airesu, se verska dinamika spreminja, katoliška cerkev nima več monopola. Da utegne čas za spremembo v Argentini biti pravi, velja sklepati tudi po zgledu Irske, kjer so volivci na referendumu minuli mesec podprli spremembo osmega amandmaja irske ustave, ki enači življenje matere z življenjem zarodka.