Asad ne bo pristal na rešitev krize vsiljeno od zunaj

Dan pred srečanjem skupine za Sirijo tako sirski režim kot opozicija izražajo dvome o načrtu za vzpostavitev prehodne vlade.

Objavljeno
29. junij 2012 14.41
RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-US-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Sirski predsednik Bašar al Asad je v intervjuju za iransko televizijo le dan pred srečanjem skupine za Sirijo v Ženevi povedal, da ne bo pristal na nikakršno rešitev, ki bo vsiljena od zunaj. »Gre za notranje zadeve, ki nimajo ničesar opraviti z drugimi državami,« je povedal. Tudi opozicijski Sirski narodni svet (SNS) je za Al Džaziro povedal, da nikakor ne bo pristal na ustanovitev prehodne vlade, v kateri bo sodeloval tudi Asad. »Predlog je za nas še vedno nekoliko ovit v meglo. Lahko pa vam povem, da če ne predvideva odstop Asada je za nas nesprejemljiv,« je povedal Samir Našar iz SNS.

Načrt Kofija Anana o vzpostavitvi prehodne sirske vlade, ki bi jo zastopali tako predstavniki režima kot opozicije, izrecno sicer ne omenja odstopa Bašarja al Asada. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je v njem zapisano le, da v vladi ne bi smeli sodelovati tisti, ki bi »s svojo prisotnostjo kakorkoli škodovali tranziciji in ogrozili kredibilnost vlade ali pa spodkopali napore za narodno spravo«.

Načrt so načeloma že podprle Francija, Velika Britanija in ZDA, znova pa se je zataknilo pri Rusiji. Čeprav je Moskva sprva namignila, da bi bila pripravljena Anana podpreti, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov včeraj povedal, da ne bodo podprli nikakršnega načrta, ki predvideva odstop Asada. »Ne bomo in ne moremo podpreti vmešavanja od zunaj,« je pojasnil. Lavrov se bo danes sestal z ameriško zunanjo ministrico Hillary Clinton, s katero bosta poskušala sklenit dogovor o reševanju krize v Siriji.

Kofi Anan je sobotno srečanje v Ženevi sklical zaradi stopnjevanja nasilja v Sirij, kjer je le v zadnjem mesecu umrlo več kot 3000 ljudi. Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo je sicer povedal, da bo srečanje potekalo le, če ga bodo vsi predstavniki držav podprli. Po besedah njegovega tiskovnega predstavnika, Anan ostaja optimističen, tako da naj bi srečanje potekalo po načrtih.