Vodja sirske opozicije Asada poziva k pogovorom

Ahmed Moaz al Hatib je Bašarja al Asada pozval, naj se na njegovo povabilo k pogovorom odzove pozitivno.

Objavljeno
04. februar 2013 08.48
Posodobljeno
04. februar 2013 09.10
CORRECTION-SYRIA-IRAN-CONFLICT-DIPLOMACY
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Vodja sirske opozicije je predsednika Bašarja al Asada danes pozval, naj se na njegovo povabilo, da bi sedla za pogajalsko mizo, odzove pozitivno. »Odločitev je zdaj v rokah režima,« je v pogovoru za katarsko mrežo Al Džazira dejal Ahmed Moaz al Hatib, ki je prejšnji teden presenetil z besedami, da je pod določenimi pogoji pripravljen na dialog z Damaskom.

»Doktor Bašar, ta država je v veliki nevarnosti,« je dejal al Hatib. »Poglejte v oči svojih otrok in znova boste pridobili nekaj človečnosti,« je dodal. Povedal je še, da si lahko režim in opozicija pomagata, saj je to v interesu ljudstva. »Režim se mora odločiti. V dobro ljudstva mu bomo ponudili roko in mu omogočili, da odide v miru,« je še dodal.

Sirski predsednik Asad je sicer že prejšnji mesec dejal, da je pripravljen na pogovore z opozicijo, a je pri tem izključil možnost srečanja s skupinami, ki podirajo oborožene upornike, med njimi torej tudi s Hatibovo Narodno koalicijo.

Asad pravi, da poskuša Izrael destabilizirati Sirijo

Sirski predsednik Bašar al Asad je po pogovorih s sekretarjem iranskega varnostnega sveta Saedom Džalilom v Damasku dejal, da poskuša Izrael z napadi, kot je bil tisti prejšnji teden, destabilizirati Sirijo. Po besedah Bašarja al Asada je napad izraelskih letal na vojaški znanstveni in raziskovalni center ob meji z Libanonom razkril izraelsko vlogo v sirskem konfliktu. 

Asadove obtožbe prihajajo dan po tem, ko je izraelski obrambni minister Ehud Barak na varnostni konferenci v Nemčiji novinarjem dejal: »Ničesar nimam dodati k temu, kar ste že prebrali v medijih.« Po besedah ministra je to, kar se je pred dnevi zgodilo v Siriji, dokaz, da v Izraelu držijo besedo. »Ne smemo dovoliti, da bi po padcu Asada orožje iz Sirije prišlo v roke libanonskega gibanja Hezbolah.«

Izraelska vlada sicer vse dotlej ni komentirala sredinega napada, v katerem je, kot so potrdile tudi ZDA, izraelsko letalstvo obstreljevalo vojaški center blizu Damaska.

Med obiskom v Damasku je Saed Džalil po poročanju Al Džazire medtem poudaril, da Iran podpira sirsko ljudstvo. Bašar al Asad pa mu je menda zatrdil, da se je Sirija sposobna zoperstaviti vsem napadom.

V 22 mesecev trajajoči vojni je bilo v Siriji po podatkih Organizacije združenih narodov ubitih več kot 60.000 ljudi.