Asadov režim se ne namerava ukloniti

Damask ne namerava privoliti v začrtani mandat arabske opazovalne misije.

Objavljeno
21. november 2011 15.57
Posodobljeno
21. november 2011 16.10
Andrej Miholič, zunanja politika
Andrej Miholič, zunanja politika

Sirske oblasti so konec tedna še enkrat jasno pokazale, da se ne nameravajo ukloniti naraščajočemu mednarodnemu pritisku in ustaviti krvavega obračunavanja s prodemokratično opozicijo, ki na ulicah že od marca zahteva padec režima predsednika Bašarja al Asada.

Po izteku ultimata Arabske lige se zdi, da je načrt regionalne organizacije, po katerem bi moral Damask ustaviti nasilje nad protestniki, umakniti vojsko z ulic, izpustiti politične zapornike in začeti dialog z opozicijo, na dobri poti, da (kljub temu, da so sirske oblasti na začetku meseca že privolile vanj) dokončno propade. Zapletlo se je zaradi približno 500-članske opazovalne misije Arabske lige, ki naj bi na terenu preverila izvajanje mirovnega načrta, saj ima Asadov režim zadržke do njenega mandata.

»Izpolnitev dodatnih zahtev sirskih oblasti bi temeljito spremenila naravo [opazovalne] misije,« je pomisleke Damaska v nedeljo zavrnil generalni sekretar Arabske lige Nabil el Arabi. Podobno nedoločen je bil tudi sirski zunanji minister Valid Moalem. Trenutni predlog daje opazovalcem prevelika pooblastila in tako ogroža sirsko suverenost, je dejal in hkrati zavrnil namige, da hočejo v Damasku predvsem omejiti svobodo gibanja članom misije.

Za zdaj še ni jasno, kako bo Arabska liga odgovorila na sirsko nepripravljenost na izpolnitev njenih zahtev. Bržkone bo več znanega v četrtek, ko se bodo na kriznem zasedanju o razmerah v Siriji znova sestali zunanji ministri arabskih držav.

Upanje tistih, ki so pričakovali, da se bo režim v Damasku vendarle uklonil mednarodnemu pritisku, pa je v intervjuju za britanski časnik Sunday Times razblinil sam predsednik Asad, ki je napovedal nadaljevanje odločnega obračuna s protestniki. »Tako konflikt kot [mednarodni] pritisk za podjarmljenje Sirije se bosta nadaljevala, toda zagotavljam vam, da ne bomo popustili,« je v bojevitem duhu zatrdil sirski predsednik in znova posvaril pred morebitnim mednarodnim vojaškim posredovanjem, ki bi po njegovih besedah destabiliziralo celotno regijo.

Del sirske opozicije, ki je v zadnjem času vendarle dojela, da brez večje enotnosti ne more računati s širšo mednarodno podporo, pa je včeraj predstavil načrte za obdobje po Asadu. V največji opozicijski skupini Sirski narodni svet (SNS) so napovedali, da bo strmoglavljenju sedanjega režima sledilo prehodno obdobje, v katerem bo vajeti prevzela prehodna vlada. Ta naj bi v enem letu izpeljala volitve v ustavodajno skupščino z nalogo sestaviti novo ustavo, o kateri bi se nato na referendumu izrekli volivci.

Dotlej pa je še daleč in kakor kažejo razmere na terenu, se Asadov režim ne bo zlahka vdal. Ta konec tedna je bilo v nasilju ubitih najmanj 24 ljudi, skrbi pa zbujajo predvsem čedalje pogostejša poročila o napadih oboroženih upornikov na vladne sile, zaradi česar mnogi svarijo pred izbruhom državljanske vojne. Danes se je v bližini mesta Homs zgodil incident, ki utegne še bolj zaostriti že tako napete odnose med Sirijo in Turčijo. V streljanju na avtobusa s turškimi verniki, ki so se vračali s hadža, sta bila ranjena voznik in potnik, napad pa so po navedbah očividcev izvedli vladni vojaki.