Asean poziva k miroljubni rešitvi tajske krize

Članice so zato v skupni izjavi obljubile »polno podporo miroljubni rešitvi krize preko dialoga, spoštovanja demokratičnih načel in vladavine prava«.

Objavljeno
11. maj 2014 17.28
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Naypyitaw - Voditelji članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) so ob zaključku današnjega vrha v Mjanmaru pozvali k miroljubni rešitvi politične krize na Tajskem, kjer je ustavno sodišče pred dnevi odstavilo premierko Yingluck Shinawatra. Vrh je potekal tudi v znamenju ozemeljskih sporov držav članic s Kitajsko, piše STA.

Desetčlansko druženje je ta konec tedna zasedalo brez visokega tajskega predstavnika, potem ko je Yingluckovo v sredo zaradi zlorabe položaja odstavilo sodišče. Na Tajskem so tako podporniki vlade kot protivladni protestniki šli na ulice, kar povečuje skrbi pred nemiri.

Članice Aseana so zato v skupni izjavi obljubile »polno podporo miroljubni rešitvi krize preko dialoga, spoštovanja demokratičnih načel in vladavine prava«. Voditelji so še izpostavili pomen nacionalne sprave in normalizacije razmer na Tajskem v skladu z voljo ljudstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajski opozicijski protestniki medtem obljubljajo stopnjevanje prizadevanj za padec vlade, ki se kljub odstavitvi Yingluckove oklepa oblasti, če ne bo imenovan nov voditelj. Želijo si neizvoljenega voditelja, ki bi nadzoroval politične reforme, s katerimi bi se znebili vpliva na volitvah sicer popularne politične dinastije Shinawatra. Ko bi bile reforme izpeljane, pa bi po zahtevah opozicije lahko izvedli nove volitve.

Vrha Aseana je prav tako minil v znamenju ozemeljskih zahtev v Južnokitajskem morju, ki si ga skoraj v celoti lasti Kitajska, dele pa si svojijo tudi nekatere države Aseana. Voditelji združenja so danes pozvali, naj se v Južnokitajskem morju, ki je pomembno predvsem zaradi plovnih poti, bogato pa naj bi bilo z nafto in plinom, »vzdrži uporabe sile in dejanj, ki bi še dodatno zaostrile razmere«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izjava sledi incidentom v spornih vodah Južnokitajskega morja, Vietnam namreč Kitajski očita, da so njene ladje pred dnevi provocirale vietnamske. Poleg tega je na tem spornem območju Kitajska nedavno postavila naftno ploščad.

Vrh Aseana, ki ga izvedejo dvakrat letno, se sicer tradicionalno zaključi z izjavami o regionalnih vprašanjih, predvsem glede gospodarskega sodelovanja in skupne varnosti.