Ashtonova: Janukovič hoče podpisati sporazum z EU

Evropski poslanci so danes z resolucijo podprli ukrajinske protestnike in pozvali k mirni rešitvi krize.

Objavljeno
12. december 2013 10.48
TOPSHOTS-UKRAINE-UNREST-EU-RUSSIA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

14.30: Evropski poslanci so ob današnjem zadnjem dnevu decembrskega plenarnega zasedanja v Strasbourgu izrazil solidarnost z ukrajinskimi protestniki, ki zaradi odstopa Kijeva od podpisa pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo že več tednov vztrajajo na ulicah. Obsodil so brutalno in nesprejemljivo uporabo sile proti protestnikom ter zahtevali takojšnjo in brezpogojno izpustitev aretiranih.

Evropski poslanci so se poleg tega zavzeli za napotitev posebne delegacije, ki bo Ukrajincem pomagala izpogajati mirno uresničenje zahtev družbe, podobno kot se je zgodilo v času oranžne revolucije leta 2004. Poslanci so pozvali k pogajanjem in k mirni rešitvi krize ter predlagali vrsto ukrepov, ki bi jih morala v svojem odnosu z Ukrajino sprejeti EU.

10.20: Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da Ukrajina ni zavezana, je pa dobrodošla, da se pridruži ruski carinski uniji, poroča agencija AFP.

10.03: Kot je po pogovorih z Janukovičem sporočila Ashtonova, je jasno, da bi se kratkoročnim gospodarskim težavam, s katerimi se sooča Kijev, lahko izognili prav s podpisom sporazuma, ki bo v Ukrajino pripeljal nove investicije evropskih držav.

10.00: Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je sporočila, da namerava ukrajinski predsednik Viktor Janukovič »na koncu« le podpisati proidružitveni sporazum z EU, poroča britanska mreža BBC.

***

Kijev − Proevropski protesti v Kijevu se nadaljujejo. Več tisoč protestnikov, jeznih zaradi odstopa Kijeva od podpisa pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, na osrednjem Trgu neodvisnosti vztrajajo že več tednov. Včeraj so z vztrajnostjo in številčnostjo varnostnim silam preprečili, da bi jih pregnali s trga in s tem predsedniku Viktorju Janukoviču zadali še en udarec.

Hkrati je uradni Kijev pod vse večjim pritiskom mednarodne skupnosti. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki se je z Janukovičem v zadnjih dneh sestala že dvakrat, je včeraj izrazila zaskrbljenost in obsodila policijsko obračunavanje z demonstranti, ameriški zunanji minister John Kerry je izrazil gnus, njegova namestnica Victoria Nuland pa je Janukoviču dejala, da je poskus policijskega zloma nesprejemljiv.

Združene države Amerike so danes naredile še korak dlje. Kot je po navedbah agencije AFP sporočil Washington, zaradi nasilnega obračunavanja s protestniki razmišljajo o vrsti ukrepov, tudi o morebitnih sankcijah proti Kijevu. Poleg tega je ameriški obrambni minister Chuck Hagel ukrajinske oblasti posvaril pred kakršno koli uporabo vojaške sile proti protestnikom in jo pozval k zmernosti. Kot so pozneje po pisanju Reutersa sporočili iz Pentagona, je Kijev ZDA zagotovil, da proti protestnikom ne bodo uporabili vojaške sile.

Da proti miroljubnim protestnikom ne bodo uporabili sile je včeraj sicer obljubil tudi ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ki je opozicijo hkrati pozval k pogovorom. »Zavoljo sklenitve kompromisa opozicijo pozivam, naj ne zavrne pogovorov, naj ne sledi poti konfrontacij in ultimatov,« je dejal predsednik in dodal, da je na pogovorih pripravljen sodelovati osebno. A opozicijski voditelji so po poročanju agencije Ria Novosti že včeraj zavrnili predlagane pogovore, opozicija pa tudi obljublja, da bo storila vse za strmoglavljenje predsednika.

EP o resoluciji o Ukrajini

Kljub zaostrovanju razmer v Ukrajini in vse številčnejših vprašanjih o smiselnosti pridružitvenih pogovorov s sedanjim ukrajinskim režimom, kot kaže ne Kijev ne Bruselj še nista povsem obupala nad dosego sporazuma.

Ukrajinski premier Mikola Azarov je tako včeraj sporočil, da želi Ukrajina pred podpisom pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo od Bruslja dobiti zagotovilo o izplačilu finančne pomoči v višini 20 milijard evrov, kar pa je Bruselj že zavrnil. Kljub temu se bo namestnik ukrajinskega premiera Sergij Arbuzov danes sešel z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem, s katerim bosta govorila o vprašanjih, povezanih s podpisom in uresničevanjem pridružitvenega sporazuma z EU.

Ukrajina pa bo tudi ena od tem, o kateri bo zadnji dan decembrskega plenarnega zasedanja razpravljal evropski parlament, ki bo glasoval tudi o resoluciji.