Assange prosi Ekvador za azil

Ustanovitelj WikiLeaks se je včeraj popoldne zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu in zaprosil za azil.

Objavljeno
20. junij 2012 09.31
M. C., Delo.si
M. C., Delo.si
Potem ko je v Veliki Britaniji izčrpal vsa pravna sredstva proti izročitvi Švedski, kjer ga nameravajo zaslišati zaradi spolnih kaznivih dejanj, mu zdaj »ni preostalo drugega«, kot da se sklicuje na Deklaracijo o človekovih pravicah OZN in prosi za azil v tretji državi.

Assange obtožuje tudi svojo, avstralsko vlado, da se mu je »odrekla«.

Njegovo drzno dejanje je presenetilo celo njegove najbližje podpornike, poroča londonski Guardian.

Ustanovitelj WikiLeaks je ob tem objavil izjavo, ki se glasi: »Lahko potrdim, da sem prispel na ekvadorsko veleposlaništvo in zaprosil za politični azil. Mojo prošnjo so posredovali ministrstvu za zunanje zadeve v prestolnici Quito. Hvaležen sem ekvadorskemu veleposlaniku in ekvadorski vladi, da obravnava mojo prošnjo.«

Assangeov drzni poskus se je zgodil manj kot teden dni po tem, ko je britansko vrhovno sodišče zavrnilo njegov priziv proti izročitvi Švedski, kjer ga čaka zaslišanje v zvezi z domnevnim posilstvom neke ženske in spolnim napadom na neko drugo avgusta 2010. Vse obtožbe zanika.

Assange in njegovi podporniki dokazujejo, da bi njegova izročitev Švedski pomenila nadaljnjo izročitev ZDA, kjer bi lahko bil obtožen vohunjenja in bi mu po lastnih trditvah lahko pretila celo smrtna kazen.

ZDA so po razkritju stotisočev tajnih diplomatskih depeš na portalu WikiLeaks sprožile preiskavo, da bi ugotovile, ali ga lahko obtožijo. Doslej pa ZDA še niso izrazile zahteve za izročitev.

Proti odločitvi britanskega sodišča ima Assange sicer možnost do 28. junija vložiti priziv na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Vendar pravni strokovnjaki dvomijo, da bi bila ta poteza uspešna. Verjetno se je zato odločil za ta dramatični preobrat v svoji obrambni taktiki.

Assange je trenutno na svobodi pod varščino v znesku 240.000 funtov, ki so jo zbrali njegovi prominentnejši podporniki.

Ustanovitelj WikiLeaks je prejšnji mesec v svoji oddaji The World Tomorrow na ruski televiziji Russia Today intervjuval Rafaela Correo, socialističnega predsednika Ekvadorja, ki ga sam opisuje kot »levičarskega populista, ki je spremenil obraz Ekvadorja«.

Ni jasno, ali je Correa Assangeu v intervjuju ponudil kakršnokoli eksplicitno ali formalno možnost za azil. Je pa zato namestnik zunanjega ministra Ekvadorja že leta 2010 izjavil, da so mu pripravljeni ponuditi brezpogojno možnost prebivanja v tej državi.

Assangeva poteza bo spodbudila razmislek o diplomatski imuniteti na tujih ambasadah v Združenem kraljestvu.

Ekvadorska ambasada je v izjavi za javnost sporočila: »Danes popoldne je g. Julian Assange prispel na ekvadorsko veleposlaništvo in zaprosil za politični azil. Njegovo prošnjo smo takoj posredovali pristojnemu odelku v Quito. Do odločitve glede njegove prošnje bo g. Assange ostal na veleposlaništvu pod zaščito ekvadorske vlade. Obravnava njegove prošnje nikakor ne pomeni, da se Ekvador vmešava v sodne procese bodisi v Združenem kraljestvu ali na Švedskem.«