Avstralska vojska bo Afganistan zapustila do božiča

Avstralski premier Tony Abbot je dejal, da bo Avstralija z umikom končala grenko-sladko vojno v Afganistanu.

Objavljeno
29. oktober 2013 10.32
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Canberra − Avstralski premier Tony Abbot je med nepričakovanih obiskom v Afganistanu napovedal, da se bo okoli tisoč avstralskih vojakov, ki so trenutno v deželi pod Hindukušem, v domovino vrnilo do božiča. Abbot je omenjeno sporočil v ponedeljek med obiskom avstralskih enot v provinci Uruzgan, piše Slovenska tiskovna agencija.

Avstralski premier je ob tem še dejal, da bo Avstralija tako končala grenko-sladko vojno v Afganistanu. »Sladko zato, ker se bo več sto vojakov vrnilo do božiča, grenko pa, ker vse avstralske družine ne bodo dobile nazaj svojih sinov, očetov in partnerjev.«

»Naša misija v Afganistanu je bila kritična za našo nacionalno varnost. Delali smo na tem, da zagotovimo, da Afganistan ne postane varna nebesa za teroriste, skupaj z zavezniki pa smo delali na tem, da svet postane varnejši,« je po pisanju STA še dejal Abbot.

Dodal je, da so ljudje plačali visoko ceno, saj je Avstralija izgubila 40 vojakov. V Afganistanu je bilo namreč na misiji od leta 2001 več kot 20.000 avstralskih vojakov, od tega jih je 40 umrlo, 260 pa jih je bilo ranjenih.