Avstralski premier javno televizijo obtožil nedomoljublja

Tonyja Abbotta je zmotilo poročanje ABC o prisluškovanju Indoneziji in o domnevnih zlorabah iskalcev azila.

Objavljeno
29. januar 2014 12.55
AUSTRALIA-VOTE-ABBOTT-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Canberra – Avstralski premier Tony Abbott ni najbolj zadovoljen s poročanjem javnem televizije Australian Broadcasting Corporation (ABC). »Od javnega medija bi pričakoval, da je  strogo zavezan resnici in da goji vsaj nekaj osnovne naklonjenosti do domače ekipe, če se smem tako izraziti. Avstralce potre, ko vidijo, da državna televizija drži z vsemi drugimi razen z Avstralijo in mislim, da je to problem,« je Abbott danes povedal za zasebno radijsko postajo 2GB.

Premiera sta vznejevoljili predvsem dve razkritji, za kateri je poskrbela ABC – novembra lani je televizija poročala o avstralskemu prisluškovanju indonezijskim oblastem, januarja pa je predvajala zgodbo o iskalcih azila, ki jih je avstralska mornarica med vožnjo v indonezijske vode domnevno mučila. »Če obstajajo kredibilni dokazi, ima ABC, tako kot vse druge medijske organizacije, pravico o tem poročati /…/ ampak ne bi se smeli takoj zateči h kritiziranju lastne države,« je zatrdil premier.

Oblasti so obtožbe o zlorabi beguncev, ki so se po morju poskušali prebiti do Avstralije, kmalu po objavi zgodbe ostro zanikale. Namestnik premiera Warren Truss je povedal, da ne dvomi o profesionalnost vojske, ki da se je vsekakor vedla odgovorno in primerno: »Obžalujem, da so se nekateri iskalci azila ranili, a kdo ve v kakšnih okoliščinah je do poškodb prišlo.« Navedbe ABC je zanikal tudi minister za priseljevanje Scott Morrison in mornarica sama.

ABC je januarja objavil posnetke iskalcev azila, ki so po dlaneh utrpeli opekline. Eden od potnikov ladje Somalec Merke Abdulah Ahmed je zatrdil, da so pripadniki avstralskih varnostnih sil nekaj iskalcev azila pretepli, druge pa so prisilili, da so se držali za razgrete dele motorja. »Fizično so nas poškodovali. Nekateri potniki na krovu so se hoteli pritožiti in povedati, kaj je težava. Udarili so jih in, saj veste, padli so na tla,« je povedal.

Indonezijska policija je pozneje potrdila, da so v svojih ozemeljskih vodah 6. januarja pobrali begunce, med katerimi je bilo tudi deset huje opečenih po rokah.

Avstralska opozicijska poslanka Tanya Plibersek je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Abbottu sporočila, naj se »preneha pritoževati nad medijskim poročanjem. ABC je od vsega začetka vsako vlado vzel pod drobnogled in to bi morali pozdraviti.«