Avstrijci protestirajo zaradi premajhnega dviga plač

Javni sektor nasprotuje napovedanemu 1,6-odsotnemu dvigu plač. Sindikati namreč zahtevajo 2,3-odstotno zvišanje.

Objavljeno
18. december 2013 20.04
Public officer demonstrate against the Austrian government in Vienna, Austria, on Wednesday, Dec. 18, 2013. (AP Photo/Ronald Zak)
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Na Dunaju se je danes zbralo­ kakšnih 30.000 javnih uslužbencev, nezadovoljnih zaradi napovedanega povišanja plač v javnem sektorju. Vlada bi dvignila plače za 1,6 odstotka, ­sindikati pa želijo več.

Dva dni po predstavitvi koalicijske pogodbe med največjima strankama se je nova rdeče-črna vlada Wernerja Faymanna znašla pod pritiskom. Sindikati so organizirali velike proteste v središču Dunaja, s katerimi so uslužbenci različnih poklicev javnega sektorja izrazili nasprotovanje napovedanemu 1,6-odsotnemu dvigu plač. Sindikati zahtevajo 2,3-odstotno zvišanje plač, kar upravičujejo s preteklim odrekanjem, saj so njihove plače letos mirovale.

Učitelji poleg tega protestirajo tudi proti novemu zakonu o zaposlovanju učiteljev, ki znižuje stopnje povečevanja plač učiteljev z leti službovanja in jim nalaga višje delovne normative. »Delovni časi se bodo bistveno podaljšali, plača učiteljev pa znižala. Ne gre za delovna mesta, pri takšnih ukrepih ne bo hotel nihče več poučevati,« je za avstrijske medije povedal eden od udeležencev shoda. Zdaj znaša plača mladega učitelja začetnika 3100 evrov bruto, vključno z dodatki. »Novi zakon je demontaža našega poklica,« je povedal učitelj iz Spodnje Avstrije, ki se je udeležil protesta. Po njegovem se bo zaradi tega usposobljenost učiteljev zmanjšala.

Podatki računskega sodišča

Podatki avstrijskega računskega sodišča sicer kažejo, da so se dohodki javnih uslužbencev v zadnjih 12 letih povečali najbolj od vseh skupin zaposlenih, iz 30.800 evrov bruto leta 1998 na 49.200 evrov bruto leta 2011. Tega leta je povprečni delavec zaslužil 18.150 evrov bruto, zaposleni v zasebnem sektorju nasploh pa 28.000 evrov bruto.

Ob dveh popoldne se je množica zbrala pred vladno palačo, kjer so protestniki – učitelji, reševalci, medicinske sestre – razvili napise­ in z glasnim piskanjem izražali nezadovoljstvo. »Delamo, da živimo, in ne živimo zato, da delamo. Pustite nas torej živeti,« so napisali­ na enega od plakatov. Reševalci so opozarjali, da so na razpolago »24 ur na dan, 365 dni na leto«. Predlagani dvig plač za 1,6 odstotka ne bi pokril dviga življenjskih stroškov zaradi inflacije, zato sindikati zahtevajo višji odstotek. Stavka je sicer še vedno »zelo oddaljena« možnost, pravijo sindikalisti, saj upajo, da bo vlada prisluhnila ­njihovim protestom. Minister za socialo Rudolf Hundstorfer je sindikate javnega sektorja pozval nazaj za pogajalsko mizo, vendar za zdaj javno ni ponudil boljšega izhodišča za pogovore. Hundstorfer je bil do leta 2008 vodja avstrijske zveze sindikatov ÖGB, ki zdaj organizira proteste, pred tem pa predsednik sindikatov zaposlenih v občinskih upravah. Pogajanja med njim in vodjo sindikalnih pogajalcev ­Fritzem Neugebauerjem so sicer trajala do noči na ponedeljek, vendar brez uspeha.

Sodeč po anketi, objavljeni na spletni strani časopisa Presse, je javno mnenje glede upravičenosti protestov deljeno. Dobra polovica, 51 odstotkov, jih podpira proteste, 47 jih ne, dvema odstotkoma sodelujočih pa je vseeno.

Protestniki so se pripeljali na Dunaj z vseh koncev države, z vlaki in približno 150 avtobusi v organizaciji sindikatov javnega sektorja. Zaradi protestov je policija zaprla del notranje dunajske obvoznice, tako imenovanega obroča, zaradi česar je bil promet v prestolnici močno oviran.