Avstrijski politik Strasser osumljen tudi utaje davkov

Nekdanji evropski poslanec ni predmet preiskave le zaradi afere sprejemanja podkupnin, v kateri se je znašel tudi Thaler.

Objavljeno
10. marec 2012 14.46
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Dunaj - Nekdanji evropski poslanec iz Avstrije Ernst Strasser ni predmet preiskave le zaradi afere sprejemanja podkupnin, v kateri se je znašel tudi Slovenec Zoran Thaler, ampak je osumljen tudi utaje davkov, po poročanju avstrijskega časnika Profil piše Slovenska tiskovna agencija.

Strasser naj bi med letoma 2007 in 2009 napačno prikazoval honorarje za svetovanje v višini 560.000 evrov.

Strasser, ki je bil med leti 2000 in 2004 tudi minister za notranje zadeve, poročanja časnika ni želel komentirati. Njegov odvetnik Thomas Kralik je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da politik ne želi komunicirati z mediji.

Strasser je bil leta 2009 izvoljen v Evropski parlament, a je marca lani kot poslanec odstopil. Za to se je odločil po izbruhu korupcijske afere, ki jo je razkril britanski časnik Sunday Times. Novinarji so se pod krinko lobistov z določenimi poslanci Evropskega parlamenta dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi video posnetki.