Ban Ki Mun: Damask ne spoštuje dogovora

Generalni sekretar ZN je v pismu varnostnemu svetu pozval k razširitvi opazovalne misije v Siriji.

Objavljeno
19. april 2012 11.41
Posodobljeno
19. april 2012 12.05
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

New York, Pariz - Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v pismu, ki ga je naslovil na Varnostni svet ZN, zapisal, da uradni Damask ne spoštuje mirovnega načrta Kofija Anana. Svojih čet, kot ugotavlja sekretar, režim ni umaknil iz mest in tudi ne spoštuje prekinitve ognja, ki je uradno začela veljati pred skoraj tednom dni.

V pismu je Ban Ki Mun pozval k razširitvi opazovalne misije v državi, ki jo že več kot leto dni pretresa krvavo nasilje. Pedlagal je, da v Sirijo pošljejo skupino 300 opazovalcev. V pismu je sicer izrazil upanje v napredek.

Teden dni po uradni prekinitvi ognja iz Sirije še naprej poročajo o nasilju. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu danes poroča o novih spopadih v mestih Dara, iz okrožja Deir Ezorja poročajo o najmanj treh ranjenih.

Varnostni svet ZN se bo danes seznanil z dogajanjem v Siriji, predvsem glede uresničevanja prekinitve ognja. Na podlagi ocene, naj bi se VS odločil o morebitni napotitvi celotne misije opazovalcev s polnim mandatom v Sirijo.

V Parizu o Siriji

V Parizu se bodo medtem na povabilo vodje francoske diplomacije Alaina Juppéja sešli zunanji ministri več držav, med njimi ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Govorili bodo o tem, kako okrepiti pritisk na režim v Damasku.