Bangladeš: tisoče žalujočih v skupni molitvi za umrle delavce

Na obrobju Dake se je spominu na mrtve poklonilo več tisoč svojcev, gasilcev, reševalcev, vojakov in policistov.

Objavljeno
14. maj 2013 19.07
TOPSHOTS-BANGLADESH-BUILDING-DISASTER-TEXTILE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Daka - Skoraj tri tedne po tragični nesreči v bangladeškem industrijskem mestu Savar, ki leži na obrobju Dake, se je danes z žalovanjem zaključilo iskanje zakopanih pod ruševinami tekstilne tovarne. Osemnadstropna zgradba, ki je popustila zaradi napak pri gradnji, je 24. aprila pod seboj pokopala najmanj 1127 ljudi.

Po skoraj treh tednih so na območju, kjer je nekdaj stala tovarna z oblačili, prenehali rohneti stroji. Kljub trditvam vojske, da pod ruševinami ni več ljudi, je danes na kraj nesreče znova prišlo več deset ljudi, ki so upali na kakršnekoli novice o usodi njihovih ljubljenih.

Predstavnik lokalnih oblasti Kamrul Hasan Mola je povedal, da okoli 100 družin še vedno pogreša katerega od svojcev, a je prepričan, da so pogrešani med 234 ljudmi, ki jih niso mogli identificirati in so jih pred kratkim pokopali na državnem pokopališču. »Pobrali smo DNK vzorce vseh, ki smo jih pokopali. DNK bomo zdaj primerjali s svojci,« je povedal.

Policija je zaradi najhujše industrijske nesreče v zgodovini Bangladeša aretirala 12 ljudi, med njimi tudi lastnike tekstilnih delavnic, ki so kljub razpokam na zgradbi delavce prisilili, da so se vrnili na svoja delovna mesta. Reševalci so v prvih dneh po nesreči izpod ruševin potegnili 2437 ljudi, 2438 preživela pa je bila 18-letna Rešma, ki je pod ruševinami preživela kar 17 dni.  

Nesreča je celotni svet opomnila na ceno, ki jo morajo za poceni oblačila plačevati zaposleni v tekstilni industriji. Bangladeška vlada se je znašla pod pritiskom tuje in domače javnosti, ki je zahtevala višje varnostne standarde in boljše delovne pogoje.

Pozornost  se je usmerila tudi na zahodne trgovske znamke, ki so na račun poceni delovne sile kovale dobičke. Globalni zvezi sindikatov IndustriALL and UNI sta zato pripravili sporazum, ki bo naročnike oblačil zavezal k zagotavljanju višjih varnostnih standardov. Med drugim bodo morale zahodne trgovske znamke finančno prspevati k vzdrževanj bangladeških tovarn z oblačili. Med vidnejšimi blagovnimi znamkami, ki nameravajo podpisati sporazum, so italijanski Benetton, švedski Hennes & Mauritz (H&M) in španski Inditex, ki ima v lasti Zaro. Po poročanju BBC je manj zanimanja za sporazum v ZDA. Večje blagovne znamke, kot so Gap, Walmart in Sears, so že sporočile, da ga ne nameravajo podpisati.