Na dan volitev v Bangladešu umrlo najmanj 18 ljudi

Parlamentarnih volitev se je udeležila le peščica volilnih udeležencev. Vladajoča stranka je že razglasila zmago.

Objavljeno
05. januar 2014 08.58
Posodobljeno
05. januar 2014 08.58
Bangladesh Election
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Daka − Parlamentarne volitve v Bangladešu sta zaznamovala bojkot opozicije in nasilje, v katerem je umrlo najmanj 18 ljudi, čeprav pa opozicija poroča o 22 smrtnih žrtvah. Tisoče protestnikov je napadlo volišča − zagorelo je na več kot 200 voliščih po državi −, poskušalo zažgati glasovnice in tako sabotirati volitve.

»Videli smo več tisoč protestnikov, ki so volišča in uradnike napadli z zažigalnimi bombami. Zavladalo je nasilje,« je povedal načelnik policije iz okrožja Bogra, kjer večina podpira opozicijsko Nacionalistično stranko (BNP) in kjer je bilo danes ozračje najbolj naelektreno. Privrženci opozicije so v omenjenem okrožju na severu države do smrti pretepli dva policista, ki sta varovala volišče, preostale žrtve pa so bili predvsem civilisti, ki so padli pod streli pripadnikov varnostnih sil. »Potem ko nas je več tisoč ljudi napadlo s strelnim orožjem in manjšimi bombami, smo morali streljati. Šlo je za usklajen napad. Zasegli so nekaj volilnih lističev, nato pa so nam poskušali vzeti še orožje,« pa je pojasnil Mokbul Hossain, predstavnik policije iz mesta Parbatipur.

Zaradi strahu pred nasiljem so bile danes ulice Dake bolj ali manj zapuščene. Po njih so se sprehajali le pripadniki vojske in policije, a jim kljub temu ni uspelo preprečiti požiga dveh volišč v prestolnici. Varnostni ukrepi so bili poostreni tudi drugod po državi, po nekaterih podatkih je na ulicah poleg policije patruljiralo tudi okoli 50.000 vojakov.

Zmago razglasila vladajoča stranka

Uradni rezultati volitev, ki se jih je udeležila le peščica volilnih upravičencev, bodo znani jutri zjutraj, a o zmagovalcu ni nikakršnega dvoma − vladajoča stranka premierke Sheikh Hasina je že razglasila zmago

Volitve so sicer potekale v 147 od skupno 300 volilnih okrožjih, sodelovalo pa je lahko 44 milijonov od skupno 92 milijonov volilnih upravičencev. V ostalih okrožjih je bil namreč zaradi bojkota opozicijske BNP in drugih opozicijskih strank samo po en kandidat, zato volitev niso izvajali.

Opozicijska stranka BNP je k bojkotu volitve pozvala potem, ko vlada pred volitvami ni hotela odstopiti. Vse volitve od leta 1991 so namreč potekale pod vodstvom začasne vlade, s čimer so se hoteli izogniti morebitnim goljufijam. Vladajoča stranka Liga Avami pa je ta varnostni ukrep ukinila leta 2010, češ da ni več nepotreben.

V nasilju, ki je sledilo po oktobrski razglasitvi datuma volitev, je bilo doslej ubitih več kot 150 ljudi.