Bangladeški tekstilni delavci znova na delovnih mestih

Za vnovično odprtje tovarn odločili so se odločili, ker je bangladeška vlada obljubila, da bo zagotovila varnost.

Objavljeno
17. maj 2013 12.26
BANGLADESH-ECONOMY-GARMENTS-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Daka − Več tisoč bangladeških tekstilnih delavcev se je danes, tri dni potem, ko se je tekstilna industrija v državi zaradi pomanjkanja varnosti odločila za začasno zaprtje obratov v okolici Dake, vrnilo na delo v tovarne. Po navedbah bangladeške policije se je delo pričelo brez nemirov.

Pripadniki Združenja izdelovalcev in izvoznikov oblačil so se za vnovično odprtje tovarn odločili, ker je vlada obljubila, da bo zagotovila varnost, piše Slovenska tiskovna agencija.

Lastniki tovarn so v torek za nedoločen čas zaprli več kot 300 tovarn v industrijski coni Ashulia, razlog pa je bilo menda pomanjkanje varnosti v času demonstracij delavcev po zrušitvi stavbe, v kateri je umrlo več kot 1100 ljudi.

Po katastrofi so demonstranti pustošili po več tovarnah ter zahtevali boljše delovne pogoje in varnost na delovnem mestu. Poleg tega so zahtevali tudi višje plače, dodaja STA.

Bangladeška vlada, ki se je znašla pod velikim pritiskom, je sicer sklenila, da bo delavcem dovolila ustanavljanje neodvisnih sindikatov in omogočila pravico do sklepanja kolektivnih pogodb, prav tako pa naj bi zvišala minimalno plačo.