Barroso žuga Madžarski

Evropska komisija je menda resno zaskrbljena zaradi sprejetih ustavnih sprememb na Madžarskem.

Objavljeno
12. april 2013 20.52
BELGIUM-EU-TRADE
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Bruselj - Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso je Madžarski v zvezi z marca sprejetimi ustavnimi spremembami oziroma t. i. četrtim amandmajem zagrozil s postopkom, ki doleti kršiteljice evropske zakonodaje. V pismu madžarskemu premieru Viktorju Orbanu je Barroso poudaril, da je komisija zaradi sprememb »resno zaskrbljena«.

Glede na predhodno pravno analizo ima komisija, kot navaja sporočilo za javnost, resne pomisleke glede kompatibilnosti četrtega amandmaja k madžarski ustavi z evropsko zakonodajo in z načelom vladavine prava. Komisija bo, ko bo zaključila še drugo analizo, proti Madžarski po potrebi sprožila postopke zaradi kršitev evropske zakonodaje.

»Resno pozivam vas in vašo vlado, da naslovite te pomisleke in se z njimi odločno in nedvoumno spopadete,« je v pismu Orbanu zapisal Barroso. »To je zagotovo v interesu Madžarske in tudi celotne EU,« je menil.

Barroso je opozoril tudi na delo Beneške komisije, ki bo svoje mnenje o spremembah madžarske ustave predstavila 15. oz. 16. junija. Poudaril je, da Bruselj pri tej zadevi tesno sodeluje tako z Beneško komisijo kot tudi s Svetom Evrope, in izrazil pričakovanje, da bo Budimpešta opozorila upoštevala.

Madžarske oblasti je predsednik evropske komisije še pozval k političnemu dialogu z evropskim parlamentom, ki bo junija sprejel politično resolucijo o stanju temeljnih pravic na Madžarskem.

Sporne spremembe madžarske ustave, ki jih je parlament potrdil 11. marca, madžarski predsednik pa podpisal 26. marca, med drugim omejujejo pristojnosti ustavnega sodišča in ponovno uvajajo ukrepe, ki jih je sodišče v zadnjih mesecih razveljavilo.

Ustavno sodišče v skladu s temi spremembami ne bo več moglo razveljaviti zakona, ki je bil v parlamentu sprejet z dvotretjinsko večino. Poleg tega ustavno sodišče odslej ne bo več moglo presojati o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb ter se sklicevati na svojo sodno prakso izpred uveljavitve nove madžarske ustave 1. januarja 2012.