Z bitko za Damask izsiliti vojaško posredovanje?

Sirski predsednik Bašar al Asad se je medtem z družino menda umaknil iz Damaska.

Objavljeno
19. julij 2012 08.26
Posodobljeno
19. julij 2012 08.40
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Damask - Po še enem krvavem dnevu, ko so bili v samomorilskem napadu (po eni različici je šlo za podtaknjeno bombo, po drugi se je razstrelil eden od predsednikovih varnostnikov) na poslopje varnostne službe v Damasku ubiti štirje pomembni predstavniki režima Bašarja Al Asada, se spopadi v sirski prestolnici nadaljujejo.

Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR) poroča, da je sirska vojska zahodni del Damaska napadla tudi s tanki. »Tanki so tokrat prvič zapeljali v Damask,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik organizacije Rami Abdel Rahman. Anonimni vir blizu sirske vlade je sicer za AFP danes dejal, da bi se »izredno siloviti spopadi lahko nadaljevali vsaj še naslednjih 48 ur. Vojska mora do začetka ramadana očistiti Damask teroristov«. Samo danes je v Siriji padlo vsaj 107 ljudi, več sto Damaščanov pa je moralo zapustiti svoje domove.

Tudi včeraj je bilo po državi (v Damasku, Homsu, Rif Dimašku, Dari) ubitih najmanj 200 ljudi, med njimi več kot 100 civilistov.

Z bitko za Damask izsiliti intervencijo?

Pierre Piccinin, belgijski učitelj zgodovine in političnih ved ter avtor več člankov na temo Bližnjega vzhoda, ki je bil v zadnjem letu dni trikrat v Siriji, je za Delo povedal: »Kot so mi sporočili viri iz Damaska, osvobodilna vojska nima možnosti za strmoglavljenje režima. Sirska vojska pa medtem ostaja povsem zvesta režimu. O hudih napadih poročajo le iz sunitskega predmestja Damaska, kar pa ni novost. Režim bi morda v takšnem stanju lahko počakal do začetka ramadana. Morda pa hoče Sirska osvobodilna vojska izsiliti tuje vojaško posredovanje z bitko za Damask, ki bi jo sicer brez pomoči izgubila?«

Asada ni več v Damasku

Saudski mediji medtem poročajo, da je sirski predsednik z ožjo družino s helikopterjem v torek zapustil Damask. Mediji ugibajo, da bi se lahko nahajali v pristaniškem mestu Tartus, kjer ima Rusija vojaško bazo. Sirska opozicija pa ugiba, da bi se Asad lahko nahajal v obmorski Latakiji.

Odgovornost za sredin napad prevzeli dve skupini

Odgovornost za sredin napad na poslopje varnostne službe v Damasku sta prevzeli kar dve skupini. Sirska osvobodilna vojska, ki je v torek naznanila začetek bitke za Damask, je sporočila, da so bombo v stavbi podtaknili njeni možje, islamistična uporniška skupina Islamska brigada pa trdi, da se je razstrelil njen privrženec.

Rusija in Iran sta ostro obsodila včerajšnji napad, medtem ko je iz Bele hiše prišlo sporočilo, da je napad znak, da se predsedniku Asadu majejo tla pod nogami. »Bašar al Asad izgublja nadzor. Naši mednarodni partnerji se morajo zdaj zediniti in podpreti tranzicijo.«

Rusija in Kitajska sta sicer danes znova preprečili sprejem resolucije ZN o Siriji, ki je za kršitev mirovnega načrta Kofija Anana predvidevala tudi sankcije v skladu s sedmim poglavjem ustanovne listine ZN, ki dopušča tudi možnost vojaškega posredovanja.

Iz vrhovnega poveljstva sirskih oboroženih sil so po pisanju tiskovne agencije Sana sporočili, da so po včerajšnjem napadu »Sirija, ljudje, vojska in vodstvo še bolj odločeni nadaljevati boj proti terorizmu«. »To strahopetno dejanje bo le povečalo odločenost vojakov, da domovino očistijo teroristov in ohranijo sirsko dostojanstvo in suverenost.«