BDI: Letos možna dvoodstotna rast nemškega BDP

»To bi bilo več kot šestkrat več od rasti v lanskem letu,« je dejal predsednik združenja BDI Ulrich Grillo.

Objavljeno
19. januar 2014 10.40
EUROZONE-GERMANY/MERKEL
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Berlin - Nemčija bi lahko letošnje leto, če bo prišlo do napredka na področju investicij in stabilizacije v območju evra, sklenila z dve- ali večodstotno rastjo, so danes ocenili v Združenju nemške industrije BDI.

»V BDI smo glede gospodarskih obetov za letošnje leto optimistični,« je dejal predsednik združenja Ulrich Grillo. Kot je dodal, je možno doseči več kot dvoodstotno rast nemškega bruto domačega proizvoda (BDP). »To bi bilo več kot šestkrat več od rasti v lanskem letu,« je pristavil.

Kot je poudaril, je Nemčiji naklonjeno tako globalno ekonomsko okolje kot tudi dogajanje v območju evra, ki počasi vendarle izhaja iz recesije. Pozitivni so tudi signali, vezani na nemški izvoz.

V prid rasti govorijo zasebna potrošnja, saj naj bi se plače Nemcev precej zvišale, nizka inflacijska pričakovanja in ugodni obeti, vezani na trg dela.

Uresničitev potencialov za rast je po njegovih besedah, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, predvsem v rokah politikov.

Napoved BDI je precej bolj optimistična od vladne, po kateri se bo obseg nemškega gospodarstva v letošnjem letu povečal za 1,7 odstotka. Po oceni Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pa bo rast nemškega BDP 1,4-odstotna.

V sredo je nemški statistični urad Destatis objavil prvo oceno, po kateri se je nemško gospodarstvo lani okrepilo za 0,4 odstotka, kar je najmanj v zadnjih štirih letih.