Bejrut stresla silovita eksplozija

Po zadnjih podatkih je umrlo vsaj osem ljudi, skoraj 100 je ranjeni. Razlog za napad še ni znan.

Objavljeno
19. oktober 2012 18.28
LEBANON-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bejrut - Avtomobil bomba je odjeknil v vzhodnem delu Bejruta, kjer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP živi pretežno krščansko prebivalstvo. Po zadnjih  podatkih je v napadu umrlo vsaj osem ljudi, 96 je ranjenih.

Po poročanju AFP je eksplozija razdejala vsaj dve stanovanjski hiši. »Slišali smo močno eksplozijo. Zemlja se je stresla,« je povedal 19-letni Roland, ki je skupaj z drugimi opazoval dogajanje v ozki ulici blizu trga Sassine.

Med mrtvimi je menda tudi direktor libanonske obveščevalne službe Notranje varnostne sile (ISF), general Visam al Hasan. Agencija ISF je po poročanju STA igrala poglavitno vlogo pri avgustovski aretaciji nekdanjega libanonskega informacijskega ministra Michela Samaha, ki ima tesne odnose z Damaskom in so ga obtožili načrtovanja napadov v Libanonu in prevažanja razstreliva. Agencija je bila prav tako vpletena v preiskovanje in iskanje odgovornih za serijo napadov in atentatov med letoma 2005 in 2008, med drugim tudi odgovorne za napad na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja.

Eksplozija je sicer odjeknila le 200 metrov od sedeža krščanska stranka Kataeb, ki javno nasprotuje režimu Bašarja al Asada

Z današnjim napadom se je znova okrepil strah, da se zaradi nasilja v Siriji krepijo tudi napetosti v sosednjih državah. V Tripoliju, na severu Libanona, so se namreč že avgusta razvneli spopadi med suniti in alaviti. Libanonske oblasti so takrat svoje državljane pozvale, naj se ne spuščajo v vojno nekoga drugega.

Zadnji večji napad je Bejrut stresel leta 2008. Umrle so štiri osebe, med njimi tudi eden vidnejših libanonskih protiterorističnih preiskovalcev.