Svet ZN zahteva pregon vojnih zločinov v Siriji

Preiskovalna komisija je vladi v Damasku, kot tudi skrajnim skupinam in oboroženi opoziciji, očitala hude zločine.

Objavljeno
27. junij 2014 08.22
Posodobljeno
27. junij 2014 08.27
SYRIA-CRISIS/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Svet Združenih narodov za človekove pravice je danes vnovič zahteval kazenski pregon tistih, ki so v Siriji zagrešili vojne zločine. Resolucija, ki so jo članice sveta sprejele danes v Ženevi, poudarja, da bi to lahko bi pomembna naloga za Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Za resolucijo je glasovalo 32 držav, pet jih je bilo proti, med njimi Rusija in Kitajska. Ti državi imata v varnostnem svetu ZN pravico veto in lahko v tem najvišjem organu svetovne organizacije preprečita, da bi ICC poverili preiskavo domnevnih vojnih zločinov v Siriji, kjer že več kot tri leta divja krvava državljanska vojna.

Preiskovalna komisija, ki jo je vzpostavil Svet ZN za človekove pravice, je vladi v Damasku, kot tudi skrajnim skupinam in oboroženi opoziciji, očitala hude zločine. V zadnjem poročilu je med drugim izpostavila, da bojujoče se strani vedno znova načrtno ciljajo civiliste, piše STA.

Bela hiša hoče 1,5 milijarde dolarjev za stabilizacijo Sirije

Bela hiša je kongres zaprosila za 1,5 milijarde dolarjev, s katerimi namerava finančno pomagati sosedam Sirije − Turčiji, Jordaniji, Libanonu in Iraku ter delu opozicije znotraj Sirije, ki se bori proti režimu predsednika Bašarja al Asada, piše STA.

Za zmerno sirsko opozicijo želi Bela hiša 500 milijonov dolarjev, ki jih bodo porabili za urjenje in opremljanje ter stabilizacijo ozemlja pod njenim nadzorom in boj proti terorizmu.

Bela hiša še naprej verjame, da za Sirijo ne obstaja vojaška rešitev, zato ameriških vojakov ne bo pošiljala v boj, vendar pa želi vsaj pomagati ljudem v Siriji, da se branijo pred napadi režima in skrajnežev, kot je Islamska država Iraka in Levanta (Isil), še piše STA.