Belorusija: usmrtili oba obsojenca za napad v Minsku

Obe usmrtitvi so po navedbah beloruske državne televizije izvedli v petek.

Objavljeno
18. marec 2012 10.28
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Minsk − Beloruske oblasti so usmrtile oba moška, obsojena za bombni napad na postaji podzemne železnice Oktjabrska v Minsku aprila lani, in ne le Vladislava Kovaljeva, kot je včeraj sporočila beloruska organizacija za človekove pravice Viasna. Obe usmrtitvi so po navedbah tamkajšnje državne televizije izvedli v petek.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je pred dnevi sicer zavrnil prošnjo za pomilostitev dvojice moških, obsojenih za daleč najbolj smrtonosni napad v Belorusiji po padcu Sovjetske zveze, v katerem je umrlo 15 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

Napad na podzemni železnici se je zgodil le nekaj mesecev po kontroverzni Lukašenkovi zmagi na predsedniških volitvah. Ker je sovpadal z vladnim obračunavanjem z opozicijo, je navdahnil tudi nekaj teorij zarot, češ da so ga pripravile in izvedle beloruske oblasti same, ki so ga nato izrabile za zaostritev varnostnih ukrepov v državi in obračunavanje s političnimi nasprotniki.

Osumljenca, Dmitrija Konovalova in Vladislava Kovaljeva, so novembra lani spoznali za kriva in ju obsodili na smrt. Konovalova so obsodili, ker je prinesel eksplozivno napravo in jo tudi sprožil eksplozijo, Kovaljeva pa so na smrt obsodili zaradi sodelovanja.

V skladu z zakonom usmrtitve v Belorusiji izvajajo s strelom v tilnik. Belorusija je sicer edina država v Evropi, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen, zato je pogosta tarča kritik tako Evropske unije kot številnih gibanj za človekove pravice. Zadnja zabeležena usmrtitev v Belorusiji je bila na začetku leta 2011, ko so zaradi trojnega umora usmrtili 28-letnega Olega Griškovca in 29-letnega Andreja Buradiko.