Konklave po 15. marcu

Odločitev o točnem datumu je v rokah kardinalov, ki se bodo v Vatikanu začeli sestajati po odhodu papeža.

Objavljeno
13. februar 2013 10.13
Posodobljeno
13. februar 2013 10.30
VATICAN-POPE-AUDIENCE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Vatikan − Iz Vatikana so danes sporočili, da se bo konklave, na katerem bo zbor kardinalov izbral naslednika papeža Benedikta XVI., ki je pred dnevi presenetil z novico o skorajšnjem odstopu s položaja, začel po 15. marcu, poroča britanska tiskovna agencija Reuters. Kot je namreč pojasnil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, se bo konklave začel od 15 do 20 dni potem, ko bo sveti sedež ostal prazen. Odločitev o točnem datumu je sicer v rokah kardinalov, ki se bodo v Vatikanu začeli sestajati po odhodu papeža.

Benedikt XVI. po presenetljivi novici prvič v javnosti

Papež Benedikt XVI. pa se je danes prvič, odkar je pred dnevi sporočil presenetljivo novico, da bo konec meseca odstopil s položaja, pojavil v javnosti.

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij med današnjo splošno avdienco dejal Benedikt XVI., odstopa v dobro cerkve. Ponovil je tudi, kar je kardinalom pojasnil že v ponedeljek, in sicer da mu preprosto primanjkuje moči za opravljanje nalog. Več tisoč zbranih vernikov, ki so mu namenili dolge stoječe ovacije, je prosil, naj še naprej molijo za papeža in cerkev.

Odhajajoči papež bo sicer v skladu s svojimi obveznostmi ob današnjem krščanskem prazniku, pepelnični sredi, ob petih popoldne po lokalnem času daroval zadnjo javno mašo, ki bo hkrati tudi ena od njegovih zadnjih obveznosti na položaju. Maša sicer običajno poteka v cerkvi Santa Sabina na enem od rimskih gričev, tokrat pa so jo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP iz spoštovanja do odhajajočega papeža in v pričakovanju velike množice preselili v baziliko svetega Petra.

Kot smo na naši spletni strani že poročali, se bo papež od vernikov sicer poslovil 28. februarja med splošno avdienco na trgu svetega Petra. Do takrat bo po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija opravljal vse svoje dolžnosti. Jutri se bo tako na vsakoletnem srečanju v Rimu sestal s pastorji, preden pa odstopi se bo sestal še s predsednikoma Gvatemale in Romunije.

Lombardi je sicer pred dnevi dejal, da bo novi papež po pričakovanjih izbran še pred veliko nočjo, čeprav pa datuma za začetek konklava še niso določili.