Papež Benedikt XVI. ni več papež

Njegov pontifikat se je uradno zaključil ob 20. uri.

Objavljeno
28. februar 2013 16.10
Posodobljeno
28. februar 2013 20.25
ITALY-VATICAN-POPE-HELICOPTER
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Vatikan - Benedikt XVI. je po poročanju BBC ob 17. uri zapustil Vatikan in s helikopterjem odletel v Castel Gandolfo, kjer bo preživel nekaj mesecev. Njegov pontifikat se je tudi uradno zaključil ob 20. uri. Prav ob tej uri so se tudi zaprla vrata papeške rezidence v Castel Gandolfu, kamor se je umaknil, zapustila ga je tudi švicarska garda. V Vatikanu se je začelo tako imenovano obdobje praznega papeškega sedeža.

Dopoldne se je še sestal s kardinali, ki so se mu zahvalili za njegovo vodenje Crkve, papež pa je obljubil poslušnost svojemu nasledniku. »Med vami je tudi bodoči papež, ki mu obljubljam brezpogojno pokorščino in poslušnost,« je kardinalom dejal Benedikt XVI. Dodal je, da je na papepkem prestolu preživel »zelo lepe trenutke in tudi takšne, ko je bilo na nebu nekaj oblakov«.

Njegovo slovo od položaja po poročanju STA spremlja kar nekaj simboličnih dogodkov. Ko je ob 17. uri zapustil Vatikan, in znova ob 20. uri, je trikrat zazvonil starodavni zvon na rimskem Kapitolu. Ob 17. uri se je na njegovem tviter računu pojavil zadnji tvit: »Hvala za ljubezen in podporo. Da bi vedno občutili veselje, ki izhaja iz tega, da postavljate Kristusa v središče svojega življenja.«

Benedikt XVI. je 11. februarja poskrbel za veliko presenečenje, ko je sporočil, da bo zaradi pešanja zdravja odstopil z mesta papeža ter se posvetil premišljevanju in molitvi. Gre za prvi odstop kakega papeža v zadnjih 600 letih.