Beograd ni parafiral sporazuma s figo v žepu

Westerwelle je med obiskom v Srbiji poudaril, da Nemčija pričakuje otipljive rezultate uresničevanja bruseljskega sporazuma.

Objavljeno
20. maj 2013 15.51
SERBIA-GERMANY-DACIC-WESTERWELLE
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je opozoril Srbijo in Kosovo, da brez uresničevanje bruseljskega sporazuma ne bosta napredovala na evropski poti. Beograd in Priština medtem tolmačita sporazum vsak po svoje, kaj sta se dogovorila, pa jima bodo jutri pojasnili v Bruslju.

Westerwelle je med obiskom v Srbiji poudaril, da Nemčija pričakuje otipljive rezultate uresničevanja bruseljskega sporazuma med Beogradom in Prištino, ki ju je pozval, naj si še naprej prizadevata za normalizacijo odnosov. Po zgodovinskem sporazumu je treba sprejeti pravo odločitev, je dejal in obenem poudaril, da so otipljivi rezultati ključni za odločitev EU o začetku pristopnih pogajanj s Srbijo in o začetku pogajanj o pridružitvenem sporazumu s Kosovom.

Vodja nemške diplomacije je izjavil, da sicer ne more prejudicirati odločitve šefov držav oziroma vlad EU in bundestaga, da pa je takšno zgodovinsko priložnost, kot je bruseljski sporazum, ki sta ga Beograd in Priština parafirala 19. aprila, treba izkoristiti, ker se ne pojavi pogosto. Srbija lahko enkrat za vselej krene po poti skupne prihodnosti z Unijo, je še dejal Westerwelle, ki se zaveda občutljivosti trenutka za srbsko vlado in kosovske Srbe in pričakuje postopno izvajanje sporazuma.

Srbski premier Ivica Dačić je po pogovorih izrazil upanje, da kosovske oblasti glede izvajanja sporazuma ne bodo zahtevale nekaj, česar v dokumentu ni. Po njegovem je za Srbijo življenjskega pomena, da dobi datum za začetek pogajanj, vsako prelaganje odločitve pa da bi imelo katastrofalne posledice za državo in državljane. Kot je pojasnil, Srbija potrebuje napredek na poti v EU, ker je v zadnjih desetletjih zaostala za drugimi državami v regiji.

Kompromisna rešitev za umiritev strasti

Zunanji minister Ivan Mrkić pa je poudaril, da Westerwelle razume, da mora biti srbska vlada potrpežljiva z rojaki na Kosovu. Zato bi bil prvi mož nemške diplomacije po pisanju srbskih medijev pripravljen pristati na rešitev, po kateri bi Beograd najprej uresničil tisti del sporazuma, ki se nanaša na pravosodje in policijo, z ukinitvijo srbskih vzporednih institucij pa bi počakal do jeseni.

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić pričakuje, da Berlin ne bo podprl le evropske poti Srbije, ampak tudi njen gospodarski razvoj. Kot je še poudaril, Beograd ni parafiral sporazuma s figo v žepih. Da Srbija ne bo skušala prelisičiti evropskih partnerjev z obljubami, ki jih ne namerava izpolniti, je zagotovil tudi srbski predsednik Tomislav Nikolić.