Beograd odslej na srečanjih, kjer bo tudi Priština

Srbski premier Ivica Dačić je poudaril, da ne gre za popuščanje Prištini.

Objavljeno
03. september 2012 14.10
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − Srbska vlada je sinoči odločila, da bo Beograd odslej sodeloval na regionalnih srečanjih, na katerih sodeluje tudi Priština. S tem je po pisanju Slovenske tiskovne agencije naredila korak naprej v odnosih s Kosovom, kar je eden od pogojev za začetek pristopnih pogajanje z Evropsko unijo.

Kot je v nedeljo sporočila srbska vlada, so tako imenovano navodilo za ravnanje predstavnikov državni organov na regionalnih srečanjih, na katerih sodelujejo tudi predstavniki Prištine, sprejeli s ciljem zmanjšanja gospodarske škode, ki je bila posledica odsotnosti srbskih predstavnikov na tovrstnih srečanjih.

Srbija namreč ne priznava enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, a sta strani ob posredovanju Bruslja februarja dosegli dogovor, ki naj bi vodil v sodelovanje obeh na regionalnih srečanjih. Dogovor je določil, da Kosovo na regionalnih srečanjih nastopa pod imenom Kosovo, ki mu je dodana zvezdica, ta pa uvaja opombo, da ta napis ne prejudicira statusa Kosova ter je v skladu z resolucijo Združenih narodov 1244 in mnenjem Meddržavnega sodišča o kosovski deklaraciji o neodvisnosti.

A strani sta dogovor različno tolmačili, dodaja STA. Beograd je namreč vztrajal, da se besedilo opombe na regionalnih srečanjih vidi že na napisu oziroma tabli z napisom Kosovo, medtem ko je Priština vztrajala, da je na tovrstnem napisu zgolj z zvezdico označeno Kosovo.

Srbska vlada je sedaj odločila, da ni več nujno, da je že na napisu Kosovo tudi besedilo opombe. Mora pa biti besedilo opombe, ki jo uvaja zvezdica − ta ostaja na samem napisu −, navedeno vsaj ob prvi omembi Kosova v vseh dokumentih.

Dačić: Beograd ne popušča Prištini

Odločitev srbske vlade je danes komentiral tudi premier Ivica Dačić, ki je po pisanju STA poudaril, da Srbija mora sodelovati na mednarodnih srečanjih, tudi če na njih sodelujejo predstavniki Kosova in ne glede na to, kako je Kosovo predstavljeno.

»V interesu Srbije je, da sodeluje na srečanjih, saj ob nesodelovanju na teh srečanjih tudi ne more predstaviti svojih stališč,« je dejal, ob tem pa poudaril, da ne gre za popuščanje Prištini. Kot je dodal, omenjena opomba, s katero mora biti Kosovo predstavljeno na srečanjih, pravzaprav »niti ne more biti napisana na samem napisu, ki stoji pred nekim predstavnikom Kosova«.

»Vendarle se ne bomo žrtvovali zaradi zvezdice in opombe,« je sporočil Dadić. Srbski premier, ki ga v torek pričakujejo v Bruslju, je sicer danes povedal še, da so oblikovali posebno ekipo, ki bo preučila sporne privatizacije v Srbiji.

Evropska komisija bo predvidoma oktobra objavila poročilo o napredku Srbije v EU. Največje vprašanje za kandidatko je, ali bo v njem priporočila začetek pogajanj. Zadnjo besedo imajo članice unije, ki o tem odločajo s soglasjem. Po najboljšem možnem scenariju bi lahko Srbija pogajanja začela decembra, zaključuje STA.